Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plusjobben blir kvar i Mora

/
  • Plusjobben kvar i Mora. Trots vissa inskränkningar i bidragen till plusjobben bibehåller Mora kommun för närvarande sina cirka 40 plusjobbare. Här sitter kulturförvaltningens chef Bernd Janusch med två av förvaltningens plusjobbare, Sonja Persson och Berit Lindeberg.

Annons

Mora kommun hade före oktober månad förra året anlitat cirka 40 plusjobbare inom kommunens olika verksamhetsområden.

Enligt besked från kommunen kommer ingen plusjobbare för närvarande att sägas upp.

På kulturförvaltningen i Mora har åtta plusjobbare anlitats.

- Förutsättningen för att anlita plusjobbare var att de arbetar med saker inom förvaltningen som inte utförs i vanliga fall, berättar Bernd Janusch på kulturförvaltningen i Mora.

I oktober förra året beslutade regeringen att inga nya plusjobb skulle tas fram. Från den 15 mars i år står staten endast för grundersättningen till plusjobbarna. På kulturförvaltningen handlar det om 15 200 kronor i månaden.

De nya direktiven innebär för Moras vidkommande att plusjobbare som erhöll anställningsavtal på längre tid än två år kan få sina anställningar omreglerade till två år. På kulturförvaltningen är det endast två-års avtal för de åtta som anlitats. Deras avtal kommer att upphöra under första halvåret 2008.

- Vi har fyra plusjobbare på fritidsgården Slussen, som förstärker fritidsledarnas verksamhet. Syftet är att få flera vuxna i skolans verksamhet med bland annat pass på Morkarlbyhöjdens skola och Noretskolan, säger Bernd Janusch.

Dessutom plusjobbar Berit Lindeberg på Moras bygdearkiv och matar in inscannade bilder på internet.

Bakgrunden till att satsningen är det så kallade Sofi-projektet. Det inleddes för några år sedan och innebär en digitalisering av den gamla bevarade bildskatten.

- Jag är en av 360 Sofi-användare i hela landet, säger Berit

Sonja Persson och Ing- Marie Bohlin kontaktar bland annat föreningar för att höra efter vad de önskar av kulturen. Materialet kommer att utgöra underlag till en kulturpolitisk utredning.

Den åttonde plusjobbaren är fotografen Peter Nyberg, som dokumenterar Moras samtid på foton.

Plusjobbarna i Mora kommun ska ingå i en kommande löneöversyn och ska lönesättas utifrån samma kriterier, som för annan tidsbegränsad personal.

Varje förvaltning kommer för 2007 att tilldelas extra pengar för att täcka denna löneökning från den pott, som centralt byggts upp fram till mars 2007.

Några extrapengar utöver lönebidraget kommer inte längre att tilldelas ut till de olika verksamheterna.

Enligt Bernd Janusch innebär det bland annat att dagersättning och bidrag för resor utgår. Konskvensen är att de fyra plusjobbarna på Slussen får inte jobba på kvällar och helger utan endast dagtid i fortsättningen.

För plusjobbarna Berit Lindeberg och Sonja Persson betyder de förändrade förutsättningarna inte så mycket.

- Våra sysslot är förnkrade till kulturhuset och vi är inte beroende av exempelvis resebidrag, konsaterar Sonja och Berit.

Mer läsning

Annons