Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärsmaten blir svindyr

/
  • Socialnämndens ordförande Bernt Persson håller med att om pensionärsmaten blir svindyr nästa år.

I februari nästa år höjs priset på maten som pensionärer får hemkörd. En portion kommer då att kosta 75 kronor mot 55 kronor i dag.
– Jag har varit emot det här hela tiden, säger socialnämndens ordförande Bernt Persson och tipsar om billigare alternativ.

Annons

I dag får pensionärerna maten via Västerås, men från första februari kommen den från nya "lasarettsköket".

– Förändringen beror på det avtal som Mora kommun och landstinget har, förklarar Bernt Persson.

Men inte nog med att priset höjs drastiskt. I dag får pensionärerna välja från en matsedel. Med nyordningen får de finna sig i vad köket levererar.

– När vi började med servicen att leverera mat till pensionärer som inte klarar mathållningen själva fanns det inga alternativ i affärerna. Då var det drygt 100 pensionärer som fick sin mat hem. Nu är det bara femtio kvar, förklarar Bernt Persson.

Men i dag finns många sätt att skaffa hem mat.

– De flesta som får mat hemkörd har också hjälp att handla. I affärerna är det ofta extrapris på fryst portionsmat. Då kan man köpa fem matlåder för 99 kronor.

– Jag skulle tro att det inte blir en låda sålt med det nya priset. Det vore rätt åt dem, säger Bernt Persson.

Och nog kan man undra varför Mora kommun klarar av att laga maten billigare i skolorna. Tidningen bad kostchefen Solveig Bjuhr-Hedlund att räkna fram vad en portion kostar i snitt.

– Det hela är lite krångligt att räkna. Men för september hade vi en genomsnittlig kostnad på 43 kronor per portion. Då är allt inräknat (råvaror, hyra, disk, personal med mera) förutom den centrala overheadkostnaden, berättar hon och fortsätter:

– Vi lagar 76 procent av maten från grunden ute på skolorna. Till våren räknar vi komma upp i 80 procent. Så mycket högre kan vi nog inte komma. Pannkakor och köttbullar till exempel kan vi inte laga från grunden.

En annan prisjämförelse kan hämtas från Falun. Där blir det nu möjligt för pensionärer att äta i skolmatsalen på sju skolor. Priset för den lunchen blir 50 kronor per portion.

Mer läsning

Annons