Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oxbergsgrabb fixar trilskande trimmer

/

Varit ute i skogen och svurit ve och f-bannelse över vikbara trimmern/röjsågen från Husqvarna när du skulle byta verktyg?
Lugn! En oxbergsgrabb och hans studiekamrater har löst problemet. Långtidstesterna med deras pryl som gör det enklare startar redan till våren.

Annons

Peter Mian är född i Oxberg. När han var ett år gammal flyttade familjen till Italien, tyskspråkiga Sydtyrolen närmare bestämd.

– Men Oxberg är hemma-hemma. Alla i familjen åker dit så fort de kan, förklarar Peter.

Hans väg till att lösa trimmertillverkaren Husqvarnas problem är ordentligt krokig.

– Jag började läsa medicin i österrikiska Innsbruck, men efter ett år var jag klar över att det inte var min grej. Så jag bytte till en utbildning i internationell ekonomi i stället. Den gjorde jag inte riktigt klar för efter fyra år i Innsbruck var jag väldigt studietrött.

Så han åkte hem till Mora och började jobba vid en excenterpress på Finnveden. Därefter blev det projektanställning hos Skatteverket i Mora och sen hos skatteupplysningen i Falun.

– Men jag visste ju att jag ville ha en ordentlig utbildning till något jag verkligen trivdes med. Två timmar innan ansökningssökningstiden gick ut satt jag med katalogen och kryssade för alla utbildningar som verkade någotsånär intressanta.

Snart kom det ett brev. Peter hade blivit antagen till en ettårig entreprenörsutbildning vid Högskolan Halmstad.

– Var sjutton ligger Halmstad, undrade jag och var tvungen att kolla på kartan.

Men nu hade Peter hamnat rätt. Under utbildning lästa han vissa kurser gemensamt med folk som läste till utvecklingsingenjör.

– De verkade ha så roligt. Så jag fortsatte med det programmet.

Utbildningen till utvecklingsingenjör var mycket omdiskuterat när Högskolan Halmstad startade den. Men den blev en sådan succé att andra högskolor numera har startad liknande program.

– Det är väldigt mycket praktik. Första året är en lite mindre utvecklingsprojekt. Men nu har vi alltså försökt att hjälpa olika företag med konkreta praktiskt problem.

För Peters och tre av hans kurskamraters del blev uppdraget att hjälpa Husqvarna.

När man ska byta verktyg på dagens trimmer får man fibbla ordentligt innan man får det på rätt.

Halmstadgänget brainstormade, tog fram några förslag varav företag valde ett. Det utvecklades vidare och till våren är det alltså dag att långtidstesta deras lösning. Exakt hur det funkar kan Peter förstås inte avslöja.

Säkert är dock att deras arbete blev så lyckat att de får ett riktigt fint stipendium för det.

– Nu känner jag verkligen att jag kommit rätt, säger Peter Mian.

Mer läsning

Annons