Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oxbergs simskola övar skarpt

/
  • Spännande. Det var många som ville se hur ambulansbilen såg ut inuti. Ambulansföraren berättade att alla barn som åker ambulans får en nalle.
  • Arvtagerskor. I Oxbergs simskola går lärartiteln i arv. Elin Wengelin och Victoria Sverre har dessutom genomgått svenska livräddarsällskapets simlärarassistentutbildning.  Foto: Björn Westerdahl
  • 1...2...3! Svåra saker blir ofta lättare om många gör det tillsammans.  Foto: Björn Westerdahl
  • Ovant. En del hade lite svårare att förstå tjusningen i att bada med kläderna på.  Foto: Björn Westerdahl

Annons

Mörka moln och blåsigt väder hade inte avskräckt de 15 barn med tillhörande föräldrar som under onsdagsförmiddagen kom till stranden vid Oxbergssjön. På plats fanns även en ambulans med livräddningsdockor. Efter lek och uppvärmning blev barnen indelade i tre grupper som fick träna mun mot mun- metoden och stabilt sidoläge.

- Förra året drunknade ett 20-tal personer i Sverige, berättade instruktören Barbro Wengelin, som underströk vikten av att lära barn hantera kritiska situationer.

- Det finns ju ingen unge som vet hur det känns att landa i vattnet med kläderna på. Idag ska barnen få känna hur det känns att ha kläderna på sig i vattnet, sa Barbro Wengelin.

Och klädbad blev det. Efter en genomgång av hjärt-lungräddning och alla de spännande knappar och pinaler som sitter i en ambulans samlades barnen på bryggan. Iförda orangea flytvästar hoppade de sedan, hand i hand, från bryggan rakt ner i vattnet.

- Många har badat i simbassäng, men detta är inte samma sak. Vattnet är mörkt här. Vi vill att barnen ska få uppleva hur det känns på riktigt, så att de inte blir skrämda i en riktig situation, sa Barbro Wengelin.

Barbros dotter, Elin Wengelin, berättade att arbetet till stor del handlar om att kunna motivera barnen på rätt sätt.

- Man måste kunna göra det lite roligt. Om man lyckas få med sig ett barn hakar flera andra oftast på. Om jag vill att de ska doppa huvudet kan jag till exempel fråga om de har hört hur gäddan under sanden låter, sa Elin Wengelin.

Badintresset bland de föräldrar som tagit sig till Oxberg var inte särskilt stort trots att temperaturen i vattnet översteg den på land. Föräldern Marie Hjerpe från Selja var nöjd trots att hon inte tagit chansen att lyssna på fiskarna. Hon besökte i år simskolan för fjärde året i rad.

- Detta är den enda utomhussimskolan. Jag tror det blir mer verkligt att lära sig simma här. Många föräldrar är nog bekväma av sig, och väljer simskolor i simhallar istället, sa Marie Hjerpe.

Mer läsning

Annons