Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Önskningar om Mora i framtiden

Målbilden för Mora att bli "ledande regionsstad med 85 000 invånare" år 2022 väckte debattlustan hos David Örnberg (V), som yrkade avslag på hela målbilden, något Vänsterpartiet endast fick med sig Jörgen Lindén (SD) på. Dessa partier reserverade sig mot beslutet att anta målbilden, som Örnberg dels tyckte var för "politisk", dels utelämnade landsbygden eftersom ordet "stad" förekommer så ofta i texten.

Annons

Att skapa en målbild, en "önskelista" över hur Mora ska se ut om drygt tio år är en process som pågått sedan 2009, då en arbetsgrupp bildades med politiker, företrädare för näringslivet och föreningar, som fått tycka till. Arbetet har letts från näringslivsenheten och en kommunikationsbyrå har varit inkopplad.

Resultatet av arbetet är mängdmässigt magert, en enda A4-sida, men innehållsmässigt verkade flertalet politiker nöjda över den målbild som bland annat beskrivs så här: "Mora är 2022 en levande stad med en tydlig profil och en positiv utvecklingstrend. Staden är i takt med tiden och erbjuder möjligheter för människor att trivas, utvecklas och framför allt leva ett aktivt liv".

I en annan passus sägs att." I stadskärnan har många butiker och restauranger anammat den hälsosamma inriktningen med moderna koncept baserat på regionens rika arv. Det märks att befolkningen har ökat de senaste åren och att det i dag finns fler mötesplatser än tidigare. I regionstaden Mora är det ständigt liv och rörelse".

– Mora är centralort i norra Dalarna i dag. Nu vill vi ta ett steg längre och kalla oss regionstad, sade Peter Helander (C), som håller med om att målbilden inte är fullödig.

– Men en målbild handlar om att bygga upp en känsla, att skapa en bild och inte ett färdigt dokument.

– Vi har en annan målbild, sade David Örnberg som gjorde liknelsen mellan målbilden och ett hjärta. Bara halva hjärtat är med om det pratas om staden och inte landsbygden.

Peter Helander replikerade.

– Självklart ska varenda kvadratmeter av kommunen vara viktiga.

Andra partier tycker att målbilden om Mora som ledande regionstad 2012 är bra.

– Jag har själv varit med i arbetet och ställer mig bakom det till fullo, sade Malin Höglund (M).

– Vi ställer oss också bakom. Det är viktigt att ha en vision, även om det kunde ha varit mer i visionen, sade Ingvar Nilimaa, Morapartiet.

– Vi ställer oss också bakom målbilden. Det finns en bred uppslutning bakom målbilden och en stor del av Moraborna står bakom det här, sade Göran Aronson, KD.

– Bra att en så stor majoritet ställer sig bakom framtidens målbild, tyckte Bengt-Åke Rehn (S).

Mer läsning

Annons