Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olaglig kamera polisanmäld: Barnen skulle smygfilmas i omklädningsrummet

I tisdags förra veckan upptäcktes en kamera i ett omklädningsrum på en skola i Mora kommun. Händelsen rubriceras som kränkande fotografering och är polisanmäld. Enligt skolchef Inga-Lena Spansk är det inte någon i ordinarie personal som ligger bakom.

Annons

Barnen skulle smygfilmas i omklädningsrummet. Det misstänker polisen som nu utreder ett fall av kränkande fotografering.

Det var i tisdags förra veckan som en person polisanmäldes för att ha satt upp en kamera i ett omklädningsrum på en grundskola i Mora kommun.

En kamera monterades i barnens omklädningsrum, men den ska ha upptäckts kort därefter. En polisanmälan är gjord. Omklädningsrummet på bilden har inget med händelsen att göra.

Kjell Bond är förundersökningsledare hos dalapolisen. Han bekräftar att händelsen ägt rum, ingen är dock ännu delgiven brottsmisstanke. Det ska inte röra sig om någon ordinarie skolpersonal.

– Det är ingen uppsatt som skäligen misstänkt. Det finns en namngiven person, men vi har inte hört den personen än, säger han.

Hur upptäcktes det?

– Det upptäcktes en kamera som vi har åkt ut och hämtat in för att undersöka vad den innehåller.

LÄS OCKSÅ: Misstänkt olaglig kamera sitter intill badplats i Rättvik

Hur länge har kameran suttit uppe?

– Troligtvis inte länge alls. Vad jag förstår har barnen inte hunnit märka den – och det ska inte ha hunnit hamna något på filmen. Men vi är i inledningsskedet av utredningen.

Enligt skolchef Inga-Lena Spansk satt kameran i ett förrådsutrymme och upptäcktes av en i personalen. Detta utrymme låg utanför ett omklädningsrum.

– Den har inte suttit där längre än från den 24 november, men det kan vi inte uttala oss säkert om, säger hon.

Det gjordes en polisanmälan från skolan och den misstänkte stängdes av från sitt arbete.

Hur ser era rutiner ut rent generellt för sådant här?

– Vi följer våra arbetsrättliga rutiner. Finns misstanke om brott så stänges personen av och det görs en polisanmälan.

Är föräldrarna informerade?

– Vi kommer att informera föräldrarna i kväll om detta och nästa steg är att utifrån vad polisen kommer fram till informera om det.

Inga-Lena Spansk, skolchef, berättade att kameran hittades i ett förrådsutrymme som ligger utanför ett omklädningsrum.

LÄS OCKSÅ: Friades från olaglig kamera.

Det nya brottet kränkande fotografering infördes i lag den 1 juli 2013. Det blev då förbjudet att i hemlighet fotografera eller filma någon som befinner sig i sin privata miljö eller på en annan plats som är avsedd att vara privat, på en toalett, i ett omklädningsrum eller liknande.

Straffet för kränkande fotografering är böter eller fängelse i högst två år.

– Det är beroende på hur den suttit, men det får utredningen visa. Satt den inne i duschrummet blir det ett högre straffvärde. Som rubriceringen är nu ligger det ungefär samma som för en åtelkamera, så det är inte så mycket. Men det kan ändras under utredningen, säger Kjell Bond.

Uppdaterad med kommentar från skolchefen.

Mer läsning