Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökat gränssamarbete mellan Dalarna och Hedmarks fylke

/

Annons

På plats finns representanter från länsstyrelsen Dalarna, Region Dalarna, Högskolan Dalarna och motsvarande representanter från Hedmarks fylke.

Siv Turudbakken är fylkesråd i Hedmark och hon berättade att man på norska sidan sedan länge har ett väl utvecklat samarbete med Värmland. Gällande Dalarna är det mest Malungs och Älvdalens kommuner man haft samröre med. Det nya nu är att samtliga 15 kommuner i Dalarna i det pågående projektet "Gränsregionalt nätverk och kompetensutveckling" som finansieras av EU:s program Interreg 111, Inre Skandinavien. Projektet startar i år och pågår till 2013.

Målet är att de båda länens samtliga kommuner, organisationer med flera ska bilda nätverk, tillvarata goda erfarenheter och skapa nya möjligheter till samarbete över gränsen.

Siv Turudbakken anser det finns många sektorer det går att samarbeta inom, men en av de större är turismen. Kulturområdet är en annan gren där länen redan har ett samarbete. Ett tredje angeläget område är fungerande infrastruktur på ömse sidor om gränsen.

Det som redan pågår av samarbetskaraktär är beredskapsfrågor, energisamarbete i fjällområdet, territoriellt samarbete i fjällregionen, Hälsa över gröna gränser med mera.

Nu gnuggas både svenska och norska geniknölar i Mora och det utmynnar i en avslutande dialog gällande förslag på nya samarbetsområden tänkbara att jobba vidare med.

Mer läsning

Annons