Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya hyror Morastrand

Från första februari höjs hyrorna för Morastrands hyresgäster med 3,33 procent.
– Med tanke på att Morastrand begärde 4,9 procent och att det kommer att läggas ett antal miljoner mer på underhåll i år än ifjol, får vi vara nöjda, säger hyresgästföreningens Sören Pettersson.

Annons

Hyreshöjningen gäller hela 2012 men betalas först från första februari. På årsbasis hamnade på 3,05. Av de 13 kommunerna i Dalarna som hittills förhandlat klart är det bara Älvdalen som hamnat högre, på 3,6 procent på årsbasis. I Säter ligger höjningen på samma nivå som i Mora. I övriga kommunen blir den lägre, allra lägst i Smedjebacken där höjningen blev 1,9 procent.

Hyresgästföreningen har genomgående lyckats pruta ned höjningarna på ungefär samma sätt som i Mora jämfört med de allmännyttiga bostadsbolagens krav.

Närmast på tur står nu Rättvik där hyresvärden har begärd en höjning med hiskeliga 8,5 procent.

För Moras del innebär överenskommelsen att den som i dag har en hyra på 5 000 kronor får en höjning med 166:50. Är nuvarande hyra 7 000 kronor blir höjningen 233 kronor

Samtidigt höjs avgiften för bilplatsen med 20 kronor och kvarboenderabatten sänks med 25 kronor i månaden.

Hyran för lokaler där hyran inte följer index höjs med fem procent.

– Vår grundläggande inställning är att hyrorna inte ska stiga med mer än inflationen, alltså kpi, helst ska de stiga mindre. KPI steg ifjol med 2,9 procent. Så man kan väl säga att vi någotsånär nådde målet, säger Sören Pettersson.

Mer läsning

Annons