Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny filmvår i Mora

/

På allmän begäran från medlemmarna bjuder Mora Filmstudio på lite lättare filmer under våren.
– De kom lite klagomål om att repertoaren innehöll lite väl tung sinnesstämning under hösten, säger Björn Påhlsson på Mora filmstudio.

Annons

I höstas hade studion 250 medlemmar. Sagabiografen, där filmerna visas, har 267 platser.

Säsongspremiären blir den 26 januari med "Franska nerver", från 2010.

Handlingen är att Jean-René driver en chokladfabrik och Angélique är en superbegåvad chokladkonditor. Den gemensamma passionen för choklad gör att de dras till varandra och en förälskelse börjar spira. Olyckligtvis har båda en grav känslostörning, som bromsar deras relation. Det är en fransk komedi om choklad, kärlek och dallrande nerver.

Två veckor senare visas den norska "Flykten från Bastöy" från 2010 med en lysande Stellan Skarsgård i huvudrollen. Strax söder om Oslo i fjorden ligger Bastöy, en uppfostringsanstalt för ungdomsbrottslingar. Hit skickas 1915 den unge rebellen Erling. Stellan Skarsgård, som fängelsechef, styr med järnhand och där alla metoder är tillåtna för att få de unga tillbaka till samhället ”rehabiliterade”. Filmen är baserad på en sann historia.

Den 23 februari ges den vietnamesiska film Norwegian Wood. Musiktemat är Beatles gamla hit med samma namn. Handlingen utspelas på 1960-talet när studenter revolterar världen över mot det borgerliga etablissemanget. Huvudpersonen Watanabe märker inget, uppslukad av sin första kärlek, den vackra, inåtvända Naoko, och förlusten av sin bäste vän. Men när den utåtriktade Midori sveper in i hans liv öppnas världen. Manus är baserat på boken med samma namn av Haruki Murakami.

Den 8 mars bjuds på franska Mina eftermiddagar med Margueritte. Den franske filmikonen Gerard Depardieu spelar Germain, en medelålders man som bor i en pittoresk liten stad. Retad som barn och ofta hånad som vuxen för sin begränsade utbildning och analfabetism, håller han sig på sin egen kant som att odla grönsaker och mata duvor. En dag bekantar han sig med 95-åriga Margueritte, som börjar läsa de franska klassikerna för honom.

Den prisbelönta iranska filmen Nader och Simin visas kvällen den 22 mars. Nader vill inte flytta utomlands med sin fru Simin, eftersom han måste ta hand om sin alzheimersjuke far. Paret separerar och Nader får ta hand om dottern. Han skaffar en hemhjälp, som visar sig vara djupt religiös. Att sköta en vårdkrävande äldre man blir problematiskt för henne och när Nader förstår hur hemhjälpen missköter fadern uppstår en konflikt med dramatiska följder.

Den 12 april bjuds på en den romantiska komedin Midnatt i Paris av Woody Allen. Gil och hans fästmö bestämmer sig för att följa med på hennes föräldrars affärsresa till Paris. Staden väcker minnen hos Gil och får honom att fundera över den väg han valt i livet verkligen är den rätta. En fråga som även resten av familjen finner sig grubblande över. Vi får göra flera tidsresor bland annat till La Belle Epoque och alla då levande storheter och miljöer.

Vårens sista film är den engelska Flickorna I Dagenham. En historia om kvinnokamp 1968 i England. I Dagenham låg världens fjärde största Fordfabrik och när samtliga anställda kvinnliga bilsätessömmerskor, ledda av Rita O´Grady, bestämde sig för att strejka för att få lika lön för lika arbete, satte det så småningom igång en snöbollseffekt, som resulterade i lagändringar och lika lön. En modern feministisk nutidshistoria, parat med sedvanlig brittisk arbetarklasshumor

Mer läsning

Annons