Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu visas Zorn i Lillehammer

/
  • Konst utanför museet. Utanför museét höll barn på med Pröysenmotiv. Här ses Trude och Christoffer med en teckning utanför museet som i folkmun kallas för flygeln.
  • Målande barn lockar förräldrar till Zorn. Samtidigt som Zornutställningen invigdes på torsdagskvällen hänger Cecilie Nygren upp en utställningen barnteckningar från senaste året. Barnen får ta med sina föräldrar gratis till museet Därmed fångas en lokal publik in även till Zornutställningen.

Annons

Utställningen om Anders Zorn som heter "Lykken ved och holde en pensel" har en retrospektiv karaktär och består av både måleri, akvarell, gouache och etsningar. Bland de kända verk som visas finns Midnatt och Mora Marknad.

Lillehammers kunstmuseum, som i folkmun kallas för flygeln, med anledning av sin runda form på utsidan, satsar hårt att få en ny publik till utställningen med Zorn.

Genom en stor statlig satsning "kulturelle Skolsäcken" har skolbarn i fylket (länet) Oppland möjlighet att komma till konstmuseet och delta i en levande verkstad.

Pedagogerna Cecilie Nygren och Liv Stubbestad har en provisorisk ateljé, dit elever från årskurs 1-10 får komma och måla på 20 stafflier.

De får arbeta dels med fasta verk på muséet och dels med motiv från kortare uställningar.

- Under de två närmaste veckorna innan skolan slutar, har flera klasser bokat in sig muséet, säger Cecilie.

Hon berättar även att under de närmaste två veckorna sker en utställning med de verk elever gjort under senaste läsåret, en utställning, som visas parallellt med Zornutställningen.

- Vi låter barn som får sina alster visade ta med sina föräldrar gratis till muséet.

På det sättet ges föräldrarna även en möjlighet att se Zornutställningen gratis. Ett bra sätt för Lillehammers Konstmuseum att fånga in den lokala publiken.

Zornutställningen på Lillehammers konstmuseum pågår fram till den 9 september.

Därmed pågår utställningen under de inledande skolveckorna i höst. Cecilies förhoppning är att skolelever ska kunna arbeta med verk av Zorn som tema.

- Fördelen med en levande verkstad på museet är att barnen börjar jobba direkt efter att de fått information om konstnären. På liknande sätt ska vi arbete med en Matisseutställningen senare i höst.

Bildspel: Zornutställning i Lillehammer

Mer läsning

Annons