Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är läkarna här

/
  • Bella John. Ny tandläkare på Folktandvården i Orsa.  Foto: Lynda Lundin
  • Steffen Dettmann. Ny läkare på internmedicin, Mora lasarett.  Foto: Lynda Lundin
  • Gerd Nestler. Ny kirurg på Mora lasarett.  Foto: Lynda Lundin
  • Andrea Demirtas. Ny läkare på internmedicin, Mora lasarett.  Foto: Lynda Lundin
  • I skolbänken. Bella John och Andrea Demirtas studerar svensk grammatik. I bakgrunden syns Gerd Nestler. Steffen Dettmann gömmer sig bakom Bella John. Alla fyra har flyttat med sina familjer från Tyskland för att arbeta här.

Annons

Deras tre månader långa språkkursen är nu inne på slutspurten. Det råder en skämtsam stämning i lektionssalen i gamla vårdskolans lokaler på lasarettsområdet.

Magnus Edel sköter undervisningen som landstinget har köpt från folkuniversitetet.

- Till att börja med var det mesta dels skriftliga övningar. Vi har skrivit hela den här boken, säger Andrea Demirtas och håller upp en svensk grammatik bok.

Nu är det mycket talövningar, mestadels fejkade patientsamtal.

Efter sex veckor i skolbänken fick de också börja praktisera en dag i veckan.

- I början var det svårt. Jag var trött efter två timmar därför att jag var tvungen att koncentrera mig så mycket.

- Jag är fortfarande trött efter fyra timmar, inflikar Steffen Dettmann.

I maj när de kom hit blev de också tilldelade varsin handledare, men nästa måndag när de tillträder sin kliniska tjänst ska de klara sig helt själva. De ska till och med skriva journaler på svenska.

- Det är inte så farligt svårt, det värsta blir att diktera. Jag undrar hur läkarsekreterarna ska förstå vad jag säger, säger Andrea Demirtas.

Tillsammans med de två ortopeder som kom till Mora i slutet av januari har nu fem tyska läkare börjat på Mora lasarett. Därtill Bella Johns, ny tysk tandläkare i Orsa.

I början av september startar ytterligare en svenskkurs med nio deltagare från både Tyskland och Holland. Sju av dem ska arbeta som läkare i Mora.

Det är inte helt gratis att ta hit utländska läkare. Budgeten för ligger på fem miljoner kronor för 2007.

- Det är klart att det kostar pengar, men vårt uppdrag är att bedriva sjukvård och då måste vi bemanna. Jag tror det här är en framkomlig väg - det är nog framtiden, säger Nils Lindroth, sjukhussamordnare för Mora lasarett.

Alternativet är att ta hit fler stafettläkare.

- Om de här tyskarna trivs och vill stanna skapar det en större stabilitet än några som bara stannar i några månader, säger ekonomi ansvarige på landstinget Robert Carlsson.

Det finns en gemensam nämnare som gör att de tyska läkarna vill bo i Sverige - mer tid för familjen och barnen.

- I Tyskland har vi ingen övertidsersättning och en arbetsdag är aldrig bara åtta timmar, säger Gerd Nestler.

- Att vara kvinnlig läkare i Tyskland är mycket svårt. Det finns nästan inga dagisplatser så du måste ta hand om barnen. 50 procent av dem som börjar studera till läkare är kvinnor, men bara 20-25 procent slutför sina studier. Cheferna vill heller inte ha kvinnliga läkare, säger Andrea Demirtas.

Liksom här hemma är det stor läkarbrist på tyska landsbygden, främst i före detta Östtyskland.

- Vi har inga vårdcentraler, bara privata mottagningar. De lönar sig inte i de fattigare östra delarna, därför vill inga tyskar jobba där. Istället kommer det läkare från Polen och Ungern.

- Av de som börjar studera till läkare i Tyskland är det bara 60 procent som dyker upp som läkare och arbetar kliniskt med patienter. Resten försvinner till forskning och utlandet, säger Gerd Nestler.

Mer läsning

Annons