Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är dalajordgubbarna här

/
  • Zephyr. Precis som potatis finns tidiga och sena gubbar. De gubbar Ewa visar är av sorten Zephyr och den mognar först i hennes odling. Sedan kommer Polka och sist rodnar Corona.
  • Premiär. Ewa Blachowska med några kilo dagsfärska jordgubbar. Hon basar för den enda jordgubbsodlingen som finns i Ovansiljan.

Annons

Det är tionde året Ewa med hjälp av pappa Janek odlar jordgubbar på Sollerön. Det började i betydligt mindre omfattning, men nu arrenderar de sju hektar, varav fyra odlas.

Ewa berättar att det tre år från nysatt planta till skörd. Genom att klippa bort blommorna på den unga plantan blir den mycket kraftigare tills det är dags att släppa fram bären.

Jordgubbssäsongen är kort och hektisk. Det handlar om tre-fyra veckor som tonvis med bär ska plockas och säljas.

- För att förlänga säsongen odlar vi tre olika sorter, säger Ewa och räcker fram en Zephyr-gubbe, den tidigaste sorten som skördas nu. Sedan kommer Polka i mittenläget och sist Corona som tar längst tid på sig att anta den röda färgen.

- Vi gjorde en studieresa till Tyskland tidigare i år. Där föreslog någon att vi skulle satsa på växthus på en del av arealen för att få ännu tidigare bär. Det var ett förslag vi inte tänker anamma eftersom vi inte kan konkurrera med Skåne-bären. Vi satsar på smak istället och dessutom ligger helt rätt i tid med vår odling under normalår. I år ligger vi dock någon vecka före genom det fina väder vi haft, säger Ewa och mumsar på en gubbe till.

För att få fart på pollineringen har humlor köpts in till odlingen. Humlorna surrar runt bland jordgubbsblommorna och när de kryper in och ut i sina kupor får de med automatik ett pulver på sina ben som sedan avsätts på plantorna. Pulvret motverkar att gubbarna angrips av gråmögel.

- Vi är restriktiva när det gäller att använda preparat mot ogräs. Hellre handplockar vi ogräset bland plantorna, säger Ewa och gör en gest ut mot det grönröda fältet. Där går ett tiotal plockare och bärgar dagens skörd. Ewa berättar att hon är noga med att hygienen kan hållas på en hög nivå bland plockarna. Därför har de tillgång till en toalettvagn med tvättställ när behov så påkallar.

Ute vid odlingen står en minivarubuss där delar av den färska skörden bjuds ut. Det är självbetjäning det handlar om. Kunder kommer och hämtar sina lådor och stoppar pengar i ett fack och Ewa säger att det här funkar till punkt och pricka. Innehållet i penninglådan motsvarar alltid priset för de lådor som hämtats.

Från och med nu finns emellertid Soller-gubbarna att hämta på många platser inne i Mora.

Mer läsning

Annons