Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Noretskolan byggs om

På tisdagen kunde två tredje klasser på Noretskolan i Mora flytta in i två nya klassrum, i en ny tillbyggnad till skolan. De två klassrum som eleverna lämnat ska i sin tur byggas om till särskolan.
– De två gamla klassrummen utgör hälften av den ombyggnaden och den övriga hälften till en särskoledel sker i befintliga lokaler, säger rektor Magnus Andersson på Noretskolan.

Annons

Under förra året integrerades särskolan med andra skolor. Under ombyggnaden av Utmelandsskolan och den nu pågående ombyggnaden av Noretskolan har särskoleelever studerat på Strandens skola.

I höstas flyttades hälften av dem till Utmelandsskolan och hösten 2012 ska andra hälften flyttas över till Noretskolan efter att ombyggnaden är helt klar.

Enligt Magnus Andersson har anhöriga till särskolans elever fått komma in med önskemål om att deras barn kunde integreras med vanliga klasser.

Till övriga elever som inte integreras kommer det att bli två enheter specialanpassade för särskolan på Noretskolan i de lokaler, som kommer att stå ombyggda och färdiga till hösten.

Enligt skolchefen Christer Winbo projekterades ombyggnaden till att kosta fem miljoner under 2011 och fem miljoner öronmärkta för 2012.

– I praktiken har den nu slutförda lågstadiedelen kostat fyra miljoner under 2011 och den kommande ombyggnaden av särskolan hamnar på sex miljoner, vilket innebär en totalkostnad på tio miljoner som planerat.

Den nya lågstadiedelen som de båda treorna flyttade in i under tisdagen håller samma ändamålsenliga standard som de tidigare klassrummen.

– Förutom att de får tillgång till ett activeboard, förklarar Magnus Andersson.

Kortfattat kan det förklaras med att bild och ljud har en naturlig del i utbildningen i klassrummet. En genomförd lektion kan skrivas ut till eleverna och mailas till de som inte var närvarande. Samma lektion kan sparas för att återanvändas om och om igen.

Enligt Magnus Andersson är det första gången årskurs tre på Noretskolan får tillgång till ett activboard. Något som exempelvis mellanstadieklasserna på Noretskolan förfogat över sedan tidigare på skolan.

Mer läsning

Annons