Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturskyddsföreningen vill skydda Vildmarksriket

Vid gränsen mellan Mora, Leksand och Vansbro finns ett stort skogsområde som kommunerna döpt till Vildmarksriket.
– Ingen annanstans i södra och mellersta Dalarna finns lika mycket naturskog med höga naturvärden samlad i en region, skriver Bengt Oldhammer och Sebastian Kirppu som inventerat området.
Nu har Naturskyddsföreningen i Dalarna skrivit till miljöminister Lena Ek och begärt att regeringen tar fram pengar så att Vildmarksriket och andra värdefulla skogsområden kan skyddas.

Annons

– Det som vi en gång kallade skog har snart försvunnit helt och ersatts av biologiskt utarmade och enahanda industriskogar, skriver Naturskyddsföreningen.

Vildmarksriket som ligger i södra delen av Mora kommun och sträcker sig in i Vansbros och Leksands kommuner täcker en yta på 50 000 hektar. Enligt Oldhammers och Kirppus inventering finns där över 8000 hektar med värdefull gammal skogsmark som behöver skyddas.

– Det motsvarar 17 procent av arealen, lika mycket som ska skyddas enligt Nagoya-avtalet, konstaterar Naturskyddsföreningen.

Bengt Oldhammer och Sebastian Kirppu skriver i sin sammanfattning över Vildmarksriket att där finns örn, pilgrimsfalk, fiskgjuse, lodjur, björn och även järv samt två vargrevir, Görsjön och Sången.

– Vargarna minskar antalet älgar och därmed ökar chansen till föryngring av asp, rönn och sälg.

Då Naturskyddsföreningen arrangerade en forskningsresa till Vildmarksriket 2010 hittades 82 signalarter på flera hundra fyndplatser, av de signalarterna är 38 rödlistade.

I brevet till miljöminister Lena Ek skriver Naturskyddsföreningen att länsstyrelsen och kommunerna vill skydda stora delar av det 8000 ha stora området men att det inte går på grund av att det saknas medel för ersättning till markägarna, bland annat Bergvik skog som är en stor markägare i området.

På länsstyrelsen konstaterar Jonas Bergstedt att länsstyrelsen inte har möjlighet att skydda hela det här området, det behövs också att markägarna hjälper till och sparar värdefull skog från avverkning.

Naturskyddsföreningen skriver att regeringen som tilldelar medel för skydd av värdefull skog har beslutat att ersättningen till markägarna ska vara 125 procent av marknadsvärdet.

– Vi tycker att det är märkligt att en näring som får bruka en gemensam resurs inte behöver betala för detta. Någon form av miljöavgift borde kunna införas på skogsbruket, för de skador de orsakar på vår gemensamma miljö, anser Ulla Magnusson, t.f ordförande i Naturskyddsföreningen i Dalarna.

Jonas Bergstedt berättar att länsstyrelsen organiserade ett möte med berörda parter förra året för att starta en diskussion om skydd av Vildmarksriket. Länsstyrelsen har dessutom begärt pengar för att göra en mer detaljerad inventering av området.

Mer läsning

Annons