Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Närmare samarbete ska rädda liv

Annons

- Det har funnits ett glapp. Om det kommer att kvarstå eller inte kan vi inte svara på. Men det här är ett försök att täppa till det, säger Gunnar Nilsson vid psykiatriska öppenvården vid Mora lasarett.

I Mora kommun finns sedan slutet av 90-talet ett nätverk mellan flera myndigheter och organisationer för att förebygga självmord. Där ingår bland annat kommunen, psykiatrin, arbetsförmedlingen och Svenska kyrkan.

Sedan i mars har även polisen och räddningstjänsten knutits till nätverket.

- Det som är bra med det här är att det blir ett helhetsgrepp från oss som är ute och stöter på sånt här, till proffsen som sen ger behandling, säger Per Kjellin, chef vid räddningstjänsten i Mora.

I början av oktober kommer representanter från bland annat räddningstjänsten och hälso- och sjukvården i Jönköping och berättar hur myndigheterna där samverkar för att minska självmordsfallen.

- Vi har samlat oss och ska träffa de här eldsjälarna från Jönköping. Det handlar om att utbilda alla som kommer i kontakt med det här så att vi kan få en samsyn, säger Per Kjellin.

- Det ska finnas en larmplan där det framgår vem som kommer in och gör vad, precis som vid en hjärtinfarkt. Det har saknats på många håll tidigare. Det handlar om att utveckla samarbetet, rutinerna och ansvaret, säger Inger Skoglund Hassis, kommunens folkhälsoplanerare.

I stället för enbart korta punktinsatser, när polis och räddningstjänst stöter på någon djupt deprimerad person med självmordsproblematik, är tanken att den behövande ska slussas vidare så att den kan tas om hand och få adekvat vård.

- Genom samarbetet kan vi komma in kort efter att någon begått ett självmordsförsök och då vet vi, genom forskningen, att behandlingsresultaten blir bättre, säger Gunnar Nilsson.

Fakta: Fakta: Djupa depressioner

  • Djupa depressioner betraktas inom psykiatrin som livsfarliga tillstånd på grund av självmordsrisken.
  • Behandlingen av djupa depressioner inleds oftast med antidepressiv medicin.
  • Ofta erbjuds även samtalsbehandling.
  • ECT, svaga elektriska strömmar som skickas genom hjärnan, och som visat sig ha gynnsam effekt vid djupa depressioner, kan också användas.

Mer läsning

Annons