Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Mysigare" hus i centrum efterlyses

/
  • El-Bi lampans blå hus är ett av fåtalet mysiga hus som finns kvar i centrum, tycker en av dem som yttrat sig om centrumutvecklingen.
  • Busstationen. En lämplig plats för parkeringsplatser och ett parkeringshus, eller kanske bostäder?
  • Köpmannagatan, ska den också bli gågata?

En paviljong med sommarservering och parkering vid nuvarande busstationen. Det är några av de förslag som Morapanelen tycker är bra för att utveckla centrum i Mora.
– Ta bort parkeringsavgifterna, annars åker alla till Noret i framtiden, skriver en person i panelen.

Annons

I arbetet med centrumutvecklingen har Morapanelen fått möjlighet att svara på frågor om Köpmannagatan, Tingshusparken, busstationen och offentliga toaletter.

Av 173 tillfrågade personer har 127 svarat. En majoritet av dem, 68 procent, tycker att Köpmannagatan ska göras om till gågata. 26 procent sade nej.

– För mig som bor på Klockarhagen blir det otympligt om Köpmannagatan blir gågata. Om man ska handla, särskilt korta ärenden som apotek eller pizzaköp, åker man in Kyrkogatan och ut Köpmannagatan. Stängs Köpmannagatan får man åka en lång omväg för att komma hem. Då slutar vi köpa pizza i centrum, skriver en person i Morapanelen.

På frågan om aktiviteter i Tingshusparken förordade 80 procent en paviljong med sommarservering. Andra förslag var torghandel, 57 %, Skridskobana, 37 %, lekutrustning, 36 %, picnic-bord, 31 % och utställningsmontrar, 11 %.

Där busstationen ligger i dag vill de flesta ha ett parkeringshus eller åtminstone parkeringsplatser. Männen var mer intresserade av parkeringsplatser än kvinnorna. 32 procent av kvinnorna var positiva till bostäder inom området, men bara 24 procent av männen.

Det ska bli fler offentliga toaletter i Mora. En majoritet i Morapanelen förordar ICA-parkeringen som lämpligaste platsen, 67 procent. Fridhemsplan fick 23 procent men det fanns också förslag på toaletter i Tingshusparken.

Flera personer irriterar sig på parkeringsavgifterna och förordar p-skivor.

– Att med nitiska parkeringsvakter göra Mora känt för p-böter är inte ett bra ansikte utåt för turister som stannar en liten stund och bidrar till ett levande centrum, skriver en person.

Flera av förslagen handlar om att glasa in gågatan och göra den till en galleria. En person som träffat många turister skriver att de flesta är besvikna på Mora centrums miljö. Många undrar var det gamla Mora finns.

– Fasaderna på husen längs gågatan är för det mesta tråkiga och känns som betong. Ett fåtal mysiga hus finns kvar, däribland ELBi Lampans hus.

Mer läsning

Annons