Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Museibesök när vintern uteblir

/
  • – Det är intressant att Zornmuseet sprattlar lite utanför Zorns ramar och bjuder på en konstnär som Peter Dahl, säger Sid Jansson, här framför ett verk från Paris med konstnären själv, Peter Dahl, tillsammans med Fred Åkerström.
  • Ulf från Örebro ser Peter Dahls utveckling som konstnär likt en spännande klassresa genom samhället.
  • Hanna Dahlkvist, här framför Stolta Stad av Peter Dahl var imponerad över konsten.  Peter Dahl behärskar allt, vare sig det är grafiska, abstrakta eller realistiska motiv, tycker Hanna Dahlkvist.
  • Det är mycket folk som besöker utställningen med Peter Dahl under julveckorna. Utan extra kostnad bjuds på en guidning varje dag. Här är det museichefen, Johan Cederlund, som berättar intressanta fakta till Peter Dahls illustrerande målningar.
  • Det är mycket folk som besöker utställningen med Peter Dahl under julveckorna. Utan extra kostnad bjuds på en guidning varje dag. Här är det museichefen, Johan Cederlund, som berättar intressanta fakta till Peter Dahls illustrerande målningar.
  • Det är ett stort intresse för den pågående utställningen med Peter Dahls verk.

Robin hade tagit med sig livskamraten Ulf från Örebro för att fira en vintervecka i Mora.
– Men när vintern uteblev samtidigt som min mamma sett utställningen med Peter Dahl fem gånger på en knapp månad bestämde vi oss för att följa hennes råd, säger Robin.

Annons

Under julveckorna är det folkvandring till Zornmuseet och den pågående utställningen med Peter Dahl. På tre dagar kom 500 besök och trängseln är stor i entrérummet när DT gör ett besök.

Det är inte bara Robin och Ulf som väntar på att komma in, Sid Janson, känd svensk trubadur, underhållare och visforskare från Rättvik, har stora förväntningar inför besöket.

– Inte ens ett ruskväder hindrar mig från att komma hit.

För Hanna Dahlkvist, som till vardags studerar isländska i London, är Peter Dahl en ny bekantskap.

– Jag vet inte så mycket om hans konst men jag känner stor nyfikenhet.

Cirka 50 personer väntar på är den dagliga guidningen. Utan extra kostnad så tar Zornmuseets chef Johan Cederlund besökarna på muntlig färd genom konstsalarna, som sedan den 3 december fyller en dryg våning av Zornmuseets väggar fram till den 11 mars 2012.

Med stor iver följer gruppen med i Johan Cederlunds levande beskrivning av Peter Dahls utveckling som konstnär. Med tavlorna som illustrationer berättas om hans tidigaste verk från 1948 fram till i dag. Om hur han kastades mellan drömmar om bli soldat i Koreakriget eller att fredligt leka med sitt fantasiland Carabanien innan det finkalibriga sinnet sorterade fram en konstnärlig talang. Målningen Liberalismens genombrott i societeten var nära att rendera honom ett fängelsestraff för majestätsbrott. De stora verken från 80-talet då han utgick från Bellmans epistlar imponerar på besöksgruppen. Till varmblodiga tolkningarna av krogliv lockar Johan Cederlunds ord om bakgrunden till motiven fram många skratt. Dahls senare verk med exakta naturskildringar skapar en rofylld avslutning på guidningen.

Efter rundvandringen är Hanna, Ulf och Sid fyllda av energi.

– Utställningen var väldigt givande. Peter Dahl är mångsidig. Jag ser exempelvis likheten till Lars Lerin. Att stämningen i Dahls målning i kombination med motivet, himlen, landskapet, och byggnaderna påminner mig om Lerins nästan spöklika akvareller. Peter Dahl behärskar allt, vare sig det är grafiska, abstrakta eller realistiska motiv, säger Hanna Dahlkvist.

Ulf från Örebro gillar Peter Dahls konstnärliga bredd.

– Att se hur hans första lite simpla småteckningar senare fullkomlighet exploderar i mustiga storverk på 80-talet till de finstämda verken på naturen under senare år. Det är som att följa en klassresa från oduglighet till en folklig hjälteroll, anser Ulf.

Sid Jansson är fascinerad över Peter Dahls färgrikedom.

– Han har allt som kännetecknar en bra konstnär. Dessutom är det intressant att Zornmuseet sprattlar lite utanför Zorns ramar och bjuder på en konstnär som Peter Dahl. Det är en av intressantaste utställningar jag sett, säger Sid Janson.

Mer läsning

Annons