Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mullrande manifestation mot våldet

/
  • Hundratals cyklar. Arrangörerna räknar motorcyklarna som rullar ut på Siljansträffen. 361 lämnade kajen i Mora och framme i Leksand hade de fyllts på till närmare 500. Foto: Lars-Erik Klockar
  • Jätteskoj. Mark Levengood skiner som solen när han får sitta upp på Hondan bakom Göran Carlsson och glida iväg genom en solig Siljansbygd. Foto: Lars-Erik Klockar.
  • Mot våld. Mark Levengood bjöd på både skratt och allvar när han manade alla att agera mot våldet i samhället. Foto: Lars-Erik Klockar

Annons

Siljanträffen lockade rekordmånga motorcyklister att delta i lördagens manifestation mot våldet i samhället.

- Vi var säkert närmare 500 motorcyklar när vi samlades i Leksand, berättar Stig Björk, och det har varit en helt fantastisk dag, både väder- och upplevelsemässigt. Vi fick ett stort gensvar för vår manifestation både i Mora och Leksand.

Främsta anledningen till det var Mark Levengood. Han gladde sig åt att få komma till Mora, trots några mindre goda erfarenheter.

När han var här för några år sedan för att ta körkort, blev han misshandlad av två personer.

- Men vad jag minns bäst från det tillfället, berättade han för en stor lyssnarskara, var de två vittnen som ställde upp och vittnade för mig. Det visar på civilkurage och stort mod.

- Jag var bara hit över rättegången, men de ska bo och leva i Mora. Så det vittnar om stort mod att då ställa upp och vittna.

- Så jag manar alla att göra som de här tjejerna: Våga att säga ifrån!

Mark var mindre allvarlig när han berättade om sina strapatser för att få körkort.

- Min mor lovade att om jag inte började röka, så skulle hon betala mitt körkort när jag fyllde 18. Men då hade hon inga pengar, så jag började röka istället.

Körkort tog han så småningom i USA och tillbaka i Sverige ville han skaffa svenskt körkort. Det blev en intensivkurs i Mora.

- Jag satte mig bakom ratten i övningsbilen, startade, hängde ut armbågen genom den öppna sidorutan och styrde med knäet medan jag rattade in en bra station på radion...

- Det där tyckte inte min körlärare om, så jag fick lära om.

- Nu har jag kört prickfritt i sju år, förutom några p-böter, lite straff för fortkörning och fyra krockar. Men jag har aldrig kört på någon, sa Mark på sin sjungande svenska och publiken njöt åt formuleringarna.

Eftersom hans bilskollärare fanns bland alla motorcyklister, så vågade Mark Levengood inte sätta sig bakom styret på någon motorcykel.

- Det är väl inte värt att utsätta honom för ännu ett prov, avslutade han och grenslade istället bönpallen på en jättelik Honda med Göran Carlsson bakom styret och så bar det av Siljan runt.

När varvet fullbordats fortsatte festligheterna på Lomsmyren där bland annat Palle Widegren fick uppleva äran att få sin Yamaha korad till träffens snyggaste.

Mer läsning

Annons