Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Morakniv vinner tvist mot Plantagen – får 200 000 i skadestånd för knivkopia

Plantagen har haft en kniv till försäljning som var en kopia av en Morakniv, det står nu klart. Företaget måste betala ett vite på 200 000 kronor.

Annons

Mer läsning för Pluskunder:

Därför är Ludvika kraftöverföringens huvudstad i världen

Köpmannen i Säter: Fruktpåsarna är den verkliga miljöboven

Se upp för falska reapriser – här är reglerna som butikerna måste följa

Bli Pluskund här

Det var i juli förra året som Morakniv stämde butikskedjan Plantagen för mönsterintrång. Tvisten handlade om en kniv som sålts hos Plantagen som Morakniv ansåg var en uppenbar kopia av en av deras mest sålda knivmodeller.

Nu är processen avgjord, och Morakniv gick segrande ur striden. Plantagen ska nu betala ett skadestånd till Morakniv på 200 000 kronor, och alla kvarvarande kopior av kniven ska förstöras. Om kniven igen skulle dyka upp i Plantagens butiker riskerar de ett vite på 500 000 kronor.

– Vi är självklart otroligt glada över utfallet, inte bara för vår egen skull utan också för att utfallet har ett starkt signalvärde. Det visar tydligt att detinte lönar sig att ta fram och distributera kopior. Inte bara av principiella skäl, utan framför allt på grund av den stora kvalitetsproblematiken. De här produkterna kan i värsta fall utgöra en fara för kunder som tror att de köper en svensktillverkad vara av god kvalitet, men istället får en undermålig kopia. Att Plantagen vilseleder konsumenter som tror att de handlar av ett seriöst företag, när de i själva verket håller på med sådana här affärer, är högst beklagligt. Vi ser resultatet av processen som en seger för svensk kvalitet och kampen mot dåliga kopior, säger Henk Noback, vd på Morakniv, i ett pressmeddelande.

Moraknivs vd Henk Noback är nöjd över resultatet.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons