Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mora vill ta emot flyktingar

/
  • Nej. Morapartiets Ingvar Niilimaa säger att det finns ett motstånd mot att ta flyktingar till Mora både från partikamraterna.

Annons

Beslutet togs, trots att majoritetens ledamöter är medvetna om den besvärliga bostadssituationen på orten.

- Den som flyr från ett krig har företräde framför den som vill flytta hemifrån, deklarerade kommunalrådet Peter Helander (c).

Kommunalrådskollegan Bengt-Åke Rhen (s) förklarade att kommunen måste jobba för att få flyktingarna att flytta till Mora.

- Det är inte säkert att en flykting som kommit till Sverige vill slå sig ner i Mora. Det finns kanske andra, mer attraktiva, orter.

Peter Helander konstaterade att beslutet innebär att Mora trots allt tar emot få flyktingar jämfört med flera andra kommuner. Han tog Malmö och Södertälje som exempel.

- Skulle vi ha följt den kvot som gäller genomsnittligt för landets kommuner borde vi ha tagit hit 68 flyktingar.

Peter Helander medger att flyktingmottagandet är en svår fråga.

- Den är jättesvår och vi kommer att få problem under resans gång. Men vi har redan problem med våra egna.

Bengt-Åke Rhen tog upp bostadsfrågan vid presskonferensen efter ks-sammanträdet.

- Här handlar det inte om att ta någon annans lägenhet, utan lägenheterna fördelas utifrån vissa kriterier, och de beror inte bara på att jag bor i Mora. Vi måste ha lägenheter till alla som flyttar till Mora.

Av oppositionspartierna tyckte moderaterna och kristdemokraterna att kommunen ska ta emot 20 flyktingar i år och 20 nästa år.

- Det är så nytt för oss och vi har så ont om bostäder att vi bör ta det lugnt. Det är bättre att vi har kvalitet än kvantitet. Vi vet också att det kommer anhöriga, förklarar Gunnel Söderberg (m).

Morapartiets Ingvar Niilimaa vill inte ta emot några flyktingar i år, däremot 20 år 2008 och lika många 2009.

- Det känns i mitt parti som det finns ett motstånd. Många människor kommer fram till mig på gatan och liknande åsikter. Vi kan inte ta hand om flyktingarna och vi har bostadsbrist i Mora. Det kan bli så att jag blir tvungen att säga helt nej vid kommunfullmäktigesammanträdet.

Sammanträdet hålls den 18 juni.

Mer läsning

Annons