Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mora marknad - mångfaldens Mecka?

/
  • Fel forum? Trots färgglatt paraply och en mycket vacker skylt lockades de två morapolitikerna dra så många besökare till ståndet med den nya energiplanen.  Foto: Björn Westerdahl
  • Korvgubbe. Markus Holm från Svärdsjö sålde korv som var gjord på både vildsvin och björn. Enligt honom själv sålde dock hästkorven bäst i Dalarna.  Foto: Björn Westerdahl
  • Slitgöra. Leif Dumke sålde japanska handsågar.
  • G-kraft. Karusellen snurrade så fort att barnen trycktes mot väggarna.  Foto: Björn Westerdahl

Annons

Enligt Åke Ljunggård går försäljningen som bäst när vädret är lite halvblaskigt.

- Moln och rumstemperatur är det bästa marknadsvädret. Men sådan tur har vi inte idag. Om man vill ha fint väder ska man åka till Mora när det är marknad, för då är det alltid kokhett här, sa Åke Ljunggård.

Trots hettan hade en och annan barnfamilj vågat sig ner till de dignande marknadsstånden. På plats fanns även en del äldre människor som hjälpte till att blanda klädstorlekar i försäljarnas sortiment.

- Gamlingar är pålitliga kunder. De kommer med sina rollatorer från byar som Oxberg och Älvdalen. Flera är mellan 70 och 80 år. Förr i tiden var ju marknaden det enda roliga bönderna hade, så det sitter väl kvar i benen, sa Åke Ljunggård.

En som fick slita hårt för födan var försäljaren Leif Dumke från Ekeröd. Han krängde japanska handsågar till förbipasserande. Humöret verkade ligga på topp trots en halv dags brädsågande i hettan.

- När jag får tio till femton gubbar som lyssnar på mig blir det som en adrenalinkick. Då är det bara att ösa på. Och när en gubbe tar upp plånboken så ska alla ha, sa Leif Dumke.

I Marknadens kanske minst besökta stånd satt kommunalrådet Bengt Åke Rehn (s) och Thomas Näslund (s). De försökte sälja in Mora kommuns nya energiplan till förbipasserande turister och marknadsbesökare. Av någon anledning tycktes arbetet gå trögt.

- Folk klagar på att vi aldrig syns efter valkampanjerna, men nu när vi är här så är de inte så intresserade, sa Thomas Näslund.

På frågan hur den nya 75 sidor långa energiplanen kunde sammanfattas i praktiken hade Thomas näslund inget bra svar.

- Nej. Jag är nog inte så påläst, sa Thomas Näslund.

Mer läsning

Annons