Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mora Marknad åter i tingshuset

/
  • Anders Zorns mästerverk Mora Marknad har åter kommit hem. Efter turné till utställningar i bland annat Amsterdam, Finland och Zornmuseet gånger två kom hängdes verket in i tingssalen den 16 november förra året. Bilden visar på hur Zornchefen Johan Cederlund med personal plockade ned verket våren 2010 inför turnén.

Efter nästan två år på turné återlämnades den kända Zorntavlan Mora Marknad till Tingshuset i Mora i slutet av förra året.

Annons

Det var i samband med utställningen Zorns Mästerverk på Zornmuséet som tavlan lånades ut och flyttades från Tingssalen i Tingshuset våren 2010.

Planen var att den skulle vara utlånad under drygt två år till tre större utställningar.

Förutom utställningen på Zornmuseet lånades den även ut till van Gogh-muséet i Amsterdam samt till en utställning i Finland.

Enligt Karin Djus på Mora tingsrätt ringde Johan Cederlund från Zornmuseet under våren förra året och talade om att tavlan var tillbaka i Mora.

Då träffades en överenskommelse att verket skulle hänga kvar på Zornmuseet under sommaren förra året i samband med utställningen Världens största samling Zorn.

– Den 16 november i höstas fick vi tillbaka Mora Marknad och nu hänger den åter i tingssalen, berättar Karin Djus.

För knappt två år sedan förekom diskussion om att flytta tavlan för gott till Zornmuseet på grund av höga försäkringskostnader.

Men efter ett möte mellan Tingsrätten och ledningen för Moras kulturförvaltning framkom att tavlan är kommunens, men att Mora tingsrätt genom ett gåvobrev av Anders Zorn har nyttjanderätten till tavlan.

Mer läsning

Annons