Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mora lasarett har inlett 100-årsfirandet

/
  • Vikarbyns lilla spelmanslag, med ledaren Margareta Mattsson, inledde Mora lasaretts 100-årsfirande med att underhållas i lasarettets huvudentré.
  • Lasarettschefen Karin Stikå Mjöberg är glad och stolt över att vara chef för Mora lasarett.
  • Vikarbyns lilla spelmanslag, med ledaren Margareta Mattsson, inledde Mora lasaretts 100-årsfirande med att underhållas i lasarettets huvudentré.

Tårta till all personal. Spelmansmusik och förfriskningar i lasarettets huvudentré.
Det var inledningen för Mora lasaretts 100-årsfirande vid lunchtid på måndagen. Ett firande som kulminerar fredagen den 19 oktober.
– Jag är stolt över att vara chef här. Mora lasarett är ett väldigt, väldigt fint sjukhus, sa landstingsdirektör Karin Stikå Mjöberg.

Annons

Det var den 9 januari 1912 som den första patienten kom in till Mora lasarett. En pojke från Bergkarlås hade skadat sig i en skidolycka som resulterade i ett lårbensbrott.

Riktigt så länge har inte Karin Stikå Mjöberg varit med, men hon började som sjukvårdsbiträde 1974 och de senaste drygt tio åren har hon varit lasarettschef och har numera befattningen landstingsdirektör och är chef för förvaltningen hälso och sjukvård.

– I dag är Mora lasarett ett kvalitativt bra lasarett. Det gäller både byggnader och professioner.

– Genom åren har vissa verksamhetsområden byggts upp, medan andra centraliserats. Bland annat är förlossningsavdelningen stängd på grund av att förlossningsläkare saknats, säger Karin Stikå Mjöberg.

I dagsläget har inte Mora lasarett några större vakanser, men Karin Stikå Mjöberg menar att det gäller att slåss på marknaden för att locka personal.

– Viktigt är att inte enbart ha ett sjukhus som är på topp. Numera är det lika viktigt att samhället runt omkring är lockande. Det gäller till exempel skolor, bostäder och fritidsaktiviteter.

– Positivt är också att Mora lasarett ligger bra till i alla rankingar där läkare som gått utbildning här uttalat sig positivt.

I den delen menar Karin Stikå Mjöberg att Mora lasarett är lagom stort.

– Det gäller att ta väl hand om sin personal och här har alla en ansvarskänsla. Det är ett måste om man ska bedriva en vård med bra kvalitet.

Arbetsstyrkan vid Mora lasarett är cirka 800 anställda och till det tillkommer vikarier.

– Våra anställa kommer från hela norra Dalarna.

Fram till finalen av 100-årsfirandet kommer varje klinik att få tillfälle att presentera sig i tidningen med sin historia och dagens verksamhet. Varje klink ska också hålla en publik föreläsning samt ge information om sin verksamhet till övrig personal vid lasarettet.

I dagsläget har vi inga större vakanser, men det gäller att slåss på marknaden

Mer läsning

Annons