Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lånen av barnböcker ökar kraftigt

/
  • En bild från en av Moras förskolor, där ett barn är i full färd med att läsa en bok som kommit i en sändning från biblioteket i Mora.
  • Clara Järnberg sitter och läser en pysselbok tillsammans med en kompis på Mora bibliotek. Under 2011 ökade också utlånen av barn- och ungdomsböcker på Mora bibliotek från 61 394 till 64 739, en ökning med 5,5 procent trots att barnkullarna minskar.

Lånen av barn och ungdomsböcker ökar kraftigt på Mora bibliotek fast barnkullarna minskar. Det visar statistiken på biblioteksutlåningen för 2011. Tidningen har tidigare skrivit om hur många böcker som lånades ut förra året. Siffran var 142 670 böcker.

Annons

En ökning med 35 lån jämfört med år 2010.

Mora ligger alltså fortfarande kvar på förra årets siffra 7,1 lån per innevånare, vilket alltså är knappt över genomsnittet i landet.

– Utlåningen av böcker vid Mora huvudbibliotek går tillbaka med en procent, men filialerna på Sollerön, i Venjan och Våmhus har alla ökat sina lån, noterar bibliotekschefen Sonja Viklund i sin analys över förra årets bokutlåning.

Utlån av barn- och ungdomsböcker utgör 45 procent av lånen i Mora.

Under 2011 ökade också utlånen av barn- och ungdomsböcker från 61 394 till 64 739, en ökning med 5,5 procent trots att barnkullarna minskar.

– Samarbetet med Moras förskolor där varje förskola har läsombud kan vara en del av förklaringen till de glädjande siffrorna.

Under höstens hälsovecka har som vanligt en läskupp för grundskolan anordnats, där 420 skolelever deltog aktivt och läste och lyssnade på böcker. Klasserna som lottades som vinnare i läskuppen vann bland annat bokpriser, biljetter till barnfilmsfestival och ett författarbesök av fantasyförfattaren Julia Sandström.

Under 2010 besökte 166 043 personer Mora bibliotek och kulturhus. För 2011 går det inte att få fram en korrekt siffra eftersom kulturhusets entré byggdes om under två månader och besöksräknaren inte fungerade under denna tid. En tendens som kan ses baserat på de siffror vi har är att besöken ser ut att minska.

– En orsak kan vara att fler av bibliotekstjänsterna är åtkomliga på distans, bland annat lanserades under året en biblioteks-app för iphone och android-användare där reservationer och omlån kan skötas via telefonen. Antalet unika besökare, inte att förväxla med besök, på vår bibliotekswebb är lite över 6000, ungefär samma antal som andelen aktiva lånekortsinnehavare i kommunen. Tolkningen är att de flesta som använder sitt lånekort även går in och gör biblioteksärenden via webben.

I och med tillkomsten av ungdomskulturhuset Rosa huset äger nu flera konserter som tidigare gavs på kulturhuset rum på Rosa husets scen istället, vilket också kan ha påverkat besökssiffrorna för kulturhuset.

Under 2011 har fler och fler talbokslåntagare fått möjlighet att bli mer självständiga gentemot biblioteket tack vare ny teknik. Via biblioteket kan talbokslåntagarna bli licensierade att göra egna lån av ljudböcker från Tal- och punktskriftsbibliotekets webb direkt till sin egen dator eller smartphone.

– Det innebär en helt annan frihet än tidigare att talbokslåntagarna kan botanisera fritt bland det stora utbudet av talböcker utan bibliotekspersonalen som mellanhand. Från och med sommaren 2011 har hittills 12 stycken talbokslåntagare i Mora fått den här möjligheten och vi hoppas att fler vill ansluta sig detta år.

Mest utlånade roman i Mora under 2011 var Karin Alvtegens En sannolik historia, en roman som fått mycket kritikerberöm och kallas för en mästerlig roman om att gå vidare i livet.

Mest utlånade barnbok under 2011 var samma bok som 2010, Pija Lindenbaums bilderbok Siv sover vilse.

Mest utlånade fackbok blev Natascha Kampuschs biografi 3096 dagar där hon berättar om den långa fångenskapen sedan hon blev bortrövad som skolflicka.

Mest utlånade dvd var svenska filmen I rymden finns inga känslor med Bill Skarsgård. Moras befolkning verkar föredra att lyssna på samma musik som världen i övrigt – mest lånade musik-cd var 21 av brittiska Adele som blev en världsartist under 2011.

Mer läsning

Annons