Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låg vattennivå skapar osämja

/
  • Torrt. Pegeln vid Johannisholms kraftverk den femte juli i år.  Foto: Klas Jonsson, miljövårdsenheten, Länstyrelsen Dalarna

Annons

Det finns två kraftstationer i nära anslutning till varandra, Johannisholm vid Venjanssjöns södra mynning och något längre söderut Gävunda. Venjanssjön fungerar som ett så kallat årsregleringsmagasin och Dalarnas vattenregleringsverk har till uppgift att justera vattennivåerna i magasinet.

- Det innebär att vi tappar ur sjön förvinter till och med dess att vårfloden kommer. Den tid då behovet av elkraft är som störst, säger Peter Calla.

Urtappningen under vinterhalvåret är tänkt att kompenseras genom vårfloden. I år var vårfloden dock inte lika kraftig som den brukar och därför fylldes inte Venjanssjön på tillräckligt mycket.

- Vattenregleringsverket anser att de har gjort helt rätt. Det är det som är så skrämmande, säger Göran Solén som är ordförande i föreningen Tomtens vänner.

Ångbåten Tomten brukar sommartid trafikera sjön, men vattenståndet har under sommaren varit så lågt att båten har fått ligga kvar på land. Även andra byaktiviteter har fått ställas in.

- Det har fått stora följder för oss som håller på med fiske. Vi är många som fiskar med not i sjön. Det har vi inte kunnat göra. Det står utrustning för flera hundra tusen kronor i våra bodar som vi inte kan använda, säger Ulf Tholerus.

Enligt boende i Venjan har kraftverket Fortum också fortsatt tappa ur sjön vid kraftverket Johannisholm.

- Jag har hört av en av dem som arbetar där att de kör ut nio kubikmeter vatten per sekund, säger Göran Solén.

En uppgift som Peter Calla bestrider.

- Vi tappar bara ut de fyra kubikmeter vatten per sekund som är föreskrivet i vattendomen och vattennivån i Venjanssjön är nu sakta stigande.

När tidningen för första gången i sommar berättade om att Tomten inte kunde vara del av 400 års jubileumet saknades det mellan 80 till 90 centimeter för att ångbåten skulle kunna tuffa. I fredags var vattennivån 15 centimeter under den miniminivå som är föreskriven i vattendomen.

- Det saknas fortfarande ungefär 60 centimeter upp till normalnivå. Jag har gått till kommunen och länsstyrelsen, båda är nu inblandade i det här. För att ha torrt på fötterna så gick jag även privat till Mora tingsrätt och bad deras lagman läsa vattendomen. Det här är åtalbart, säger Ulf Tholerus.

- Det är naturligtvis tråkigt att folk blir drabbade. Vi vill inte heller ha sjön så här lågt. Nu försöker vi bara efterleva de vattendomar som finns och släpper bara ut föreskriven mängd och vi räknar med att nå någorlunda normal nivå. Krasst sagt är det nederbörden som inte har räckt.

Men när så vattennivån i Venjanssjön sakta höjs så drabbas istället de som bor söder om Gävunda kraftverk

- Naturligtvis är det mindre vatten i älven, men vi kan ju inte dra på mer vatten i Venjanssjön. Vilka komplikationer det har kan jag inte uttala mig om.

Dagny och Folke Eriksson är två av de drabbade i Brintbodarna. Tidningen har tidigare berättat att deras och flera grannars brunnar har sinat. Fortfarande har de stora problem med att få vattnet i brunnarna att räcka till. För Dagnys och hennes makes del har det gått så långt att de låtit kräva om brunnen.

- Vi blev tvungna, men vi har fått bekosta det helt själva. Det kommer att landa på mellan 12 000 och 20 000 kronor. Chefen på Fortum ringde upp mig och berättade att det är regleringsverkets fel. Så här sköter man det inte, säger Dagny Eriksson.

Det står föreskrivet i domen att vattenregleringsverket ska ha kontakt med SMHI. Peter Calla berättar också att de arbetar utifrån en prognosmodell och att de stämmer av med SMHI och korrigerar därefter.

Borde ni då inte ha vetat att det inte skulle komma någon vårflod att tala om i våras?

- Om vi på förhand hade vetat hur lite vatten det skulle komma så hade vi skött det annorlunda. Det lär ha varit väldigt torrt hos er, men hade det regn som kom i söder kommit där uppe istället hade vi inte haft några problem.

- Kan ni tänka er att kompensera de som blivit drabbade.

- Nej, det är inte aktuellt.

Mer läsning

Annons