Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kvalitet viktigare än priset"

/
  • Thomas Sandin, Therese Roos och Towa Franzen äter ofta ute, på olika restauranger i Mora. För dem är kvaliteten viktigare än priset.

Några restauranger avstår från planerade höjningar av lunchpriserna, några sänker priserna och några ligger kvar på tidigare nivåer. Så ser det ut i Mora och Orsa efter det att krogmomsen halverades vid nyår.

Annons

Halveringen av krogmomsen som gäller sedan nyår ska enligt regeringens förhoppning leda till fler jobb inom restaurangbranschen.

– Vi är ett så litet företag att vi inte behöver några fler anställda, säger Katarina Jansson på Vasagatan 32. Där låter de gästerna få del av momssänkningen. Vasagatan 32 har sänkt lunchpriset från 85 till 80 kronor och dessutom sänkt priserna på matsedeln med 20-30 kronor.

Moraparken låter också momssänkningen komma kunderna till del. Lunchpriset är nedsatt från 85 till 79 kronor och priserna på a la carte-menyn har sänkts med 12 procent.

Hotell Kung Göstas restaurang East and West har sänkt priset på lunch från 85 kronor till 77.

Quan Cao på Oscars funderar på hur momssänkningen ska hanteras.

– Kanske satsar vi på mer personal, säger han.

På Strand kök och bar är lunchpriset oförändrat på 89 kronor.

– Vi lägger krutet på kvällarna, förklarar Björn Engvall och berättar att Strand sänkte kvällspriserna redan i november.

Momssänkningen kan ge ett utrymme för att låta personalen få lite fler timmar på luncherna, säger Björn Engvall.

På Thai Qeen kostar lunchen 85 kronor och Göran Våhlberg tycker att det är en bra nivå med det utbud som han har. Han tror inte att momssänkningen leder till fler jobb.

– Om restaurangerna sänker priserna får de inga marginaler för att anställa fler.

I Orsa där de haft förhållandevis låga priser ligger de kvar på de gamla nivåerna. På Bykrogen kostar lunchen 75 kronor.

Nemet Agirman förklarar att de tänkte höja priset, men det avstår de från nu då momsen sänkts. Likadant resonerar Anders Gravsjö på Orsa stadshotell.

– I och med att vi kan ligga kvar på 79 kronor för lunchen blir det ändå som en prissänkning då den lägre momsen leder till att vi slipper höja priset.

I tisdags åt Thomas Sandin, Therese Roos och Towa Franzen lunch på Thai Qeen. Den här trion äter ofta ute. De växlar mellan olika restauranger i Mora och tycker att det är bra mat, bra service och trevlig personal.

En prissänkning på cirka fem kronor är inte avgörande för vart de går och äter.

– Kvaliteten styr mer än priset, säger Thomas, Therese och Towa.

Mer läsning

Annons