Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kunskapskanalen visar Dalahästfilm

/
  • Staffan Haegermark från Stockholm har en av Sveriges finaste dalahästsamlingar, varav några syns på bilden.

Anders Hansers film om Dalahästens historia, Staffans fålar, kommer att sändas vid ett flertal tillfällen i Kunskapskanalen.

Annons

Första tillfället blir lördag 17 dec kl 20 och tisdag 20 dec kl 22. Titeln har av Kunskapskanalen ändrats till Dalahästen som blev kulturbärare.

Filmen är resultatet av ett lyckat möte i Mora kulturhus 2006 då Staffan ställde ut en del av sin samling. Anders Hanser hade i många år funderat kring att göra en film kring dalahästens historia och Staffan Hægermark önskade göra en omfattande bok. De båda eldsjälarna beslöt att samarbeta och filmen blev klar först och kunde premiärvisas i Siljansbygden i april 2011.

Berättare är storsamlaren Staffan Hægermark från Stockholm som har en av Sveriges finaste dalahästsamlingar med över 500 antika hästar. Han tar tittarna med på en fascinerande resa genom flera Morabyar där dalahästarna täljts och målats sedan 1800-talet och blev med tiden en Sverige symbol. Historien innehåller en historiebeskrivning som överraskar, hästens historia ser annorlunda ut än man kan tro.

Det är många i bygden som bidrar till historien och Staffan Hægernark intervjuar Kerstin Nisser och Tore Axelsson i Vattnäs, Ann-Mari Hansson och Bud Inger Persson I Bergkarlås, Elsa Backlund i Fu, Erik Päll och Mehmet Pihiven i Färnas samt Christina Liljeberg och kusinerna Lasse Olsson och Gun Olsson i Nusnäs.

Mer läsning

Annons