Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krogar i Mora och Orsa lagbrytare

/
  • Samverkan. Som krögare efterlyser Ulf Jonsson ett bättre och närmare samarbete med kommunen. På sikt hoppas han att Mora ska kunna utvecklas till en riktigt bra krogstad.  Foto: Dan Havemose

Annons

De har raglat, sluddrat, fallit av barstolar och ändå kunnat beställa in mer alkohol på krogar i Mora och Orsa. Som del i projektet Ansvarsfull alkoholservering har skådespelare hyrts in för att testa om krogarna följer lagen. Hur kommer det sig att krogarna serverar sprit till redan dyngraka personer trots att det strider mot lagen?

- Ren girighet, eller dum girighet. Och okunskap. Man behöver få in pengarna och tänker kortsiktigt, säger Ulf Jonsson, som driver Lönnkrogen i Mora.

Under våren har krögare, polis, vaktbolag och representanter från kommunerna i Mora och Orsa medverkat i en referensgrupp för att förbättra kroglivet i kommunerna, främst vad gäller hanterandet av kraftigt berusade kroggäster och underåriga.

Metoden som används har provats ut i Stockholm och gett goda resultat. För att få tillförlitliga uppgifter om hur krögarna sköter sig används inhyrda skådespelare som agerar drängfulla.

I Mora och Orsa har tester genomförts under det senaste året. Förutom skådespelare som spelat kraftigt berusade har även ungdomar, som sett yngre ut än 18 år, fått beställa in alkohol på krogen och resultaten har sedan sammanställts.

- 75 procent av de överförfriskade fick handla. Bland de unga var det 50 procent, säger Elsie-Marie Björk. Moras krogar var något bättre på att neka överförfriskade, medan krogarna i Orsa i större utsträckning nekade ungdomar som beställde sprit.

Ulf Jonsson sitter med i referensgruppen för Ansvarsfull alkoholservering i Mora-Orsa. Han tror att det innan projektet kom igång fanns en rädsla hos krögarna att de gäster som blir nekade mer alkohol kanske inte skulle komma tillbaka.

- Det är en liten stad det här och då blir det mer personligt när man fattar beslut att neka någon. Det blir lättare när man har en sån här överenskommelse bakom sig.

Ulf Jonsson hoppas att projektet ska kunna leda till en förändrad krogkultur i Mora på sikt.

- Det är ett brännvinsbälte det här och fylla är inte bra för någon, inte för oss, inte för vår personal och inte för gästerna. Agda 80 år ska kunna känna sig bekväm om hon går ut. Jag tycker det vore roligt om Mora på sikt kunde bli en riktigt bra krogstad.

Ett steg i den riktningen skulle underlättas med ett närmare samarbetet mellan krögarna och kommunen, enligt Ulf Jonsson.

- Jag tycker att man i ett så här litet samhälle måste ha mer av samverkan och tydliga riklinjer, inte att de kommer och smyger omkring. Frågan är sedan vad som blir av de som blir nekade. Finns det en polisbil eller två i Mora som då kan hantera situationen?

Mer läsning

Annons