Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Körkort i Mora lockar i fjärran

/
  • Utbildningskontroll. Trafikskolelärare Lena Andersson och eleven Ida Holmin på YE-körskola utvärderar den videofilmade körningen på en dataskärm i bilen. Foto: Björn Westerdahl

Annons

- Jag åkte till Mora för att komma iväg hemifrån. Här kan jag koncentrera mig på utbildningen. Hemma blir det bara en massa andra saker hela tiden, säger Jenny Rocklund från Stockholm.

Av de 1500 elever som förra året skrevs in på Moras trafikskolor kom nära en tredjedel från orter utanför länet. Bland långresenärerna finns även mindre nöjda Särna- och Idrebor som idag tvingas resa nära 50 mil för att skriva teoriprov i Falun. Detta är en följd av att Vägverket vid det senaste årsskiftet upphörde med teoriskrivningar i Mora. Anledningen är enligt Vägverket att intresset för provskrivning i Mora inte var tillräckligt och att kostnaderna blev för stora. Karin Helgemo på YA Trafikskola anser att förändringen har lett till en försämrad service.

— Det blir enklare för Vägverket, men svårare för våra elever. Ofta planerar vi teoriprov och halkkörning samtidigt eftersom halkbanan finns i Falun. Men det kan vi inte alltid göra. Sen är det ju inte alla körkort som kräver halkbana, säger Karin Helgemo.

Antalet lektioner som behövs för ett körkort varierar från person till person, men körskolorna räknar med att någon som övningskört bör klara sig på 10-15 lektioner. Den lugna trafikmiljön i Mora bidrar dessutom till att många upplever staden som en lätt plats att ta körkort på. Nu överväger Vägverket möjligheten att återuppta provskrivningar i samarbete med kommunen.

FAKTARUTA:

Godkända körprov 2006

Mora: 82%

Falun: 69%

Sverige: 73%

Mer läsning

Annons