Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kontoskojare har lurat till sig miljoner

/
  • Tillräckligt skärpt. Oscar Andersson hälsar kontoskojarna att han fortfarande är tillräckligt skärpt i huvudet för att inte gå på deras e-post som dessutom är så korkat formulerade.

Annons

Häromdagen gjordes ett nytt massutskick till slumpvis utvalda adresser. Pensionären och tidigare kommunalpolitikern Oscar Andersson (s ) i Mora tillhörde dem som via e-post från "Nordea Sweden AG" erbjöd 100-procentig säkerhet med sitt konto.

"Allt du behöver göra är att bekräfta att ditt konto är redan registrerat på denna plattform. För detta behöver du helt enkelt att trycka på den här länken och fylla i ditt användarnamn och lösenord. Inga andra operationer behövs", skriver skojarna och gnuggar händerna i förhoppningar om att få nödvändiga uppgifter för att tömma godtrognas konton.

Nu har riktiga Nordea för länge sedan klargjort att banken aldrig skickar ut e-post för att fråga efter kodnummer, kreditkortsnummer eller annan känslig information.

Det här är även Oscar Andersson medveten om, sedan han flera gånger fått e-post från skojare med uppmaning att lämna över sitt personkonto i Nordea.

- Formuleringarna är så korkade, så de får nog vänta tills jag blir mer åderförkalkad innan de har en chans att jag går på deras invit. Men risken finns att någon annan gör det, så en varning är på sin plats, är Oscars rekommendation, vilken vi anammat.

Boo Ehlin är pressansvarig vid Nordea och han säger att bankens policy är att ersätta dem som tidigare drabbats av skojarna. Banken har därvid fått pytsa ut flera miljoner kronor.

- Det här har pågått så länge nu att de allra flesta känner till bedrägeriförsöken och därför går ingen längre på det.

Varför har just Nordea drabbats ?

- Den här typen av bedrägerier har tidigare varit vanliga i USA och nere på den europeiska kontinenten. Att de valt oss i Sverige är storleken på vår bank. Möjligheten att lura någon växer naturligtvis med antalet kontoinnehavare.

Hur får skojarna tag i e-postadresser ?

- Insamlingen av e-postadresser för phishing och så kallad spam (oönskad e-post) sker på många sätt. Ett sätt är att locka besökare på webbsidor att registrera namn och e-postadress för att få ta del av information, nyhetsbrev, ladda hem program eller bli medlem. Andra verksamheter investerar i olika program som dammsuger Internet på e-postadresser, som de sedan bränner på CD-skivor och säljer billigt.

Var i världen opererar skojarna ?

- Det vet man inte riktigt säkert, men många tecken tyder på att de sitter någonstans i Asien.

Boo Ehlin säger avslutningsvis att polisen haft flera både häktade och dömda för bankbedrägerierna. Men det har varit mellanhänder som upplåtit sina konton åt bedragarna. Pengarna bedragarna skojat åt sig har kommit in på mellanhändernas konton där de plockats ut och skickats vidare via växlingskontor till huvudskojarna, med avdrag för uppgjord skojarprovision.

Mer läsning

Annons