Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstnärliga harpor skapar kontakt

/
  • Hanna Nielsen iklädd den huvudbonad, som ska visas i New York. Hanna håller även i modefoto med modellen bär på en annan av Hannas skapelser på sin hjässa.
  • Hanna Nielsen iklädd den huvudbonad, som ska visas i New York. Hanna håller även i modefoto med modellen bär på en annan av Hannas skapelser på sin hjässa.
  • Hanna visar ett smäckert utformad halssmycke där det bakom skalet döljer sig en liten miniform av harpa. Sätts prydnaden på örat går det att spela på miniharpan som lyssna, vilket motivet, som Hanna håller handen, är ett exempel på.

Små smycken och huvudbonader, som ger ifrån sig ljud är Hanna Nielsens kontaktskapande bidrag till att människor i vår soloinriktade moderna värld ska hitta något gemensamt. Det här visar hon med ljudskapande bärande objekt, fotografier och film i en utställning, Sound Wear, på Moras kulturhus från den 17 december i år till och med den 26 januari nästa år.

Annons

Det var sommaren 2010 Hanna Nielsen första gången gästade Kulturhuset med utställningen Response-Contemporary Jewellery. Då arbetade Hanna med smycken som på ett lekfullt och fysiskt bärbart sett matchade kroppen. Utställningen bestod av nio projekt som Nielsen gjorde själv eller i samarbete med andra studenter vid universitetet, Middelsex i London, där hon studerade fram till i våras.

Hanna Nielsen är uppvuxen i bland annat Mora och har förkovrat sig på konstskolor både i Norge, Sverige och Danmark inom konst och smyckesdesign innan hon slog sig ned i London där hon fortfarande bor och verkar.

Efter skolan har hon bland annat engagerat sig i en verksamhet där hon både stödjer och verkar ihop med andra konstnärer.

– Något som är oerhört stimulerande.

Grunden till den senaste utställningen är att Hanna observerat hur människor i omgivningen är upptagna i sin egen bubbla med mobiler, bärbara lap-tops och hörlurar. De lever inne i sin egen elektroniska värld, som världen i närområdet egentligen inte orkar tränga sig in i.

– Hur upplever de omvärlden och hur tänker de.

Resultatet är att Hanna har skapat lekfulla konstnärliga smycken. De etablerar kontakt via olika typer av ljud som smycket skapar.

Därför är utställningens namn: Sound Wear: vilket betyder att bära på ljud.

Hanna visar smäckert utformade öronprydnader och halsband där det bakom skalet döljer sig en liten miniform av harpa. Det kan vara broscher, som faller ut likt en spiral. Sätts broschen på örat och lyssna till hur spiralen sjuder fram ett böljande och intressant ljud.

Utifrån olika personliga karaktärer har Hanna skapat fyra huvudbonader, som hon dels fotograferat på en modell och dessa motiv visas på utställningen, dels har en modell gått omkring bland allmänheten i London och testat hur Hannas konst kan docka det mjukt mänskliga med den vardagliga stressen. Allt redovisas på ett roande på film under utställningen.

Hannas kreationer har redan rönt uppmärksamhet. En av huvudbonaderna i färg kommer att visas på Museum of Art and Design i New York 2013 och Hanna är även representerad på en utställning i München 2012.

Mer läsning

Annons