Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen satsar på "e-handel"

– E-upphandling har vi haft sedan i höstas, nu tar vi ett helhetsgrepp från upphandling över själva inköpen till redovisning.
Det säger Mora kommuns upphandlingschef Jussi Halonen.
Med det systemet får kommunen bättre kontroll.

Annons

Fördelen med att knyta ihop upphandlingen och inköpen på en gemensam elektronisk plattform är flera. Bland de viktigaste är att alla leverantörer behandlas lika och att systemet spar tid och därmed pengar för både kommunen och leverantörer.

Ett av de stora problemen med kommunernas inköp hittills har varit den dåliga kontrollen och uppföljningen även om upphandlingen skötts efter alla konstens regler.

En leverantör kan till exempel ha vunnit avtalet med löfte att leverera en kvalitetsprodukt från ett dalaföretag men sedan i verkligheten levererat en helt annan produkt från ett annat företag med sämre kvalitet.

Den senaste tiden debatt kring äldreomsorgen visar på samma kontrollbrist.

Dessutom upptäcks det med jämna mellanrum oseriösa leverantörer som till exempel fuskar med skatten eller anlitar svart arbetskraft.

Men den nya elektroniska plattformen kan man automatisk kontrollera vissa saker, men långt ifrån allt.

– Kontrollen är framförallt en resursfråga. Det nya systemet frigör resurser, som kan användas till bättre kontroll. Dessutom får vi betydligt bättre statistik vilket bara det underlättar kontrollen, säger Jussi Halonen.

Mer läsning

Annons