Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärt återseende av Missionshuset i Oxberg

/
  • Livat. Dragspelskullorna med ackompanjemang hjälpte gästerna i Missionshuset att hålla takt och volym på sången.  Foto: Björn Westerdahl

Annons

Kvällen bjöd bland annat på välkomsttal, roliga historier och allsång med ackompanjemang. Lars Lundin berättade att missionshuset, som byggdes 1906, fungerat både som skola och söndagsskola.

- När den nya skolan byggdes i Oxberg hystes eleverna in i ett handelshus. Men det brann upp, så eleverna fick under en tid undervisas i missionshuset istället.

Idag är söndagsskolan återställd i det skick som den var i för 50 år sedan. Färgen har flagnat på vissa ställen, men interiören är densamma.

- Jag vet inte vad notan skulle sluta på om man skulle vilja restaurera allt. Bänkarna i missionshuset kostade 13 kronor styck när de köptes in 1906, men det får man ju inte ens ett träben för idag, sa Lars Lundin.

Missionshuset byggdes av oxbergsbor som själva bidrog med timmer, stenar och mark. Idag har dock den religiösa väckelsens vindar mojnat. De som intresserar sig missionshuset och dess historia är mestadels äldre.

- Det bor 165 personer i Oxberg idag, och en tredjedel är pensionärer. Byalaget har försökt starta en ny förening för motorintresserade ungdomar, men det är tungrott, sa Lars Lundin.

Han hoppas dock att byns anknytning och engagemang inom sport och motion ska få folk att vilja stanna i Oxberg. Skolklasser på 50 barn som förser skolan med ved och vatten hör dock till historien.

Mer läsning

Annons