Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kampen för att rädda Lomsmyren

/
  • Mora Ridklubbs ordförande Helena Mårtensson, på bilden tillsammans med tekniska nämndens ordförande Åke Knutz (C) tänker göra allt för att dra in mer pengar till ridsporten i Mora.

Kampen för att rädda ridverksamheten vid Lomsmyren fortsätter. På torsdagen träffades fritidschef Lasse Ericsson och Mora Ridklubbs ordförande Helena Mårtensson.
– Det var ett konstruktivt möte. Båda parter fick en del hemläxa, sammanfattar Lasse Ericsson.

Annons

Han berättar att samtalen med företrädare för ridklubben ytterst syftar till att få in fler intressenter i ridverksamheten.

– Det är en stor, dyr och kostsam anläggning. Vi måste ha en långsiktig lösning, påpekar Lasse Ericsson.

Kort handlar det om hur mycket skattekollektivet och de som använder anläggningen ska betala.

Förra hösten drog fritidskontoret i gång ett EU-projekt: Mora häst- och fritidscenter med målsättningen att kunna få in fler aktörer och en bredare verksamheter i ridhuset.

En ekonomisk förening skulle ta ansvaret, men när det kom till kritan var det ingen som var beredd att gå in i föreningen.

Under det dryga år som gått har verksamheten inte breddats, ridklubbens pengar har tagit slut och ridklubben har sagt upp hyresavtalet för ridhusstallet med kommunen.

– Eftersom man som styrelseledamot kan bli personligt ansvarig fick vi lov att göra något när vi såg hur dålig ekonomin var. Därför sade vi upp avtalet. 1 februari ska vi vara ute ur ridhuset, formellt sett, berättar Helena Mårtensson.

EU-projektets tidigare ledare, Mia Rämgård, har hoppat av.

– Hon trodde att saker skulle ske fortare än det gjorde. Vi har förlängt projektet i ett år och det är jag glad för, men vi har ännu ingen som tar över efter Mia, berättar Lasse Ericsson.

Helena lovar att ridklubbens företrädare ska göra sitt bästa för att klara verksamheten.

– Vi måste visa att vi kan få in pengar. Folk drar sig ifrån Lomsmyren om de inte vet om vi kan fortsätta. Ingen i styrelsen har en egen häst, ingen i styrelsen har någon egen vinning, säger Helena Mårtensson.

Louise Tysklind på Dalarnas Ridsportförbund följer utvecklingen i Mora.

– Jag tycker att kommunen måste vara med och se till att det finns en ridanläggning. Ska Mora Ridklubb fungera som förening måste man förfoga över hela anläggningen. Tyvärr känns ridsporten som ett problem i Mora och kommunen kommer med olika bud hela tiden, säger Louise Tysklind.

Mer läsning

Annons