Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jakten på ren energi startar i juni

/
  • Siljanstingen. Ett flygfoto över Siljansringen så som den nu ter sig.
  • Big bang. För 360 miljoner år sedan slog en meteorit ner i Siljansbygden och bildade en krater med en diameter på 30 km och ett djup på tio till 15 km. Det kunde ha sett ut så här när röken lagt sig.

Annons

Borrplatsen ligger strax bortom Wibes anläggning vid Lomsmyren. Sören Hedberg, som svarar för de tekniska frågorna i bolaget, säger att borrutrustning hämtas från Island och att målet är att borra ner till 500 meter. Därefter kommer mätningar och utvärdering att göras och till detta får AB Igrene hjälp av expertis från Sveriges geologiska undersökning (SGU).

AB Igrene vill utvinna geotermisk energi. Med detta avses den energi som utvinns ur jordens inre. Den anses vara både miljövänlig och globalt sett både underskattad och oexploaterad.

I Sverige är tillgången på geotermisk energi oftast dold eftersom jordskorpan är mycket gammal och stelnad på djupet. Undantaget till det syns i Siljansringen, anger Igrene, och nämner att här finns ett stort område där meteoritnedslaget skapat stora sprickbildningar i jordskorpan och här har temperaturökningar på 50 grader per kilometer uppmätts mot normala 16-17 grader.

Igrene skriver att den teoretiska energimängden i Siljansringen uppskattas till minst 15 TWh per år, en tiondel av Sveriges totala energibehov.

Som jämförelse anges att ett kärnkraftsaggregat årligen producerar 8-9 TWh.

Mer läsning

Annons