Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon kräver upprättelse efter varning för vindrickning

/
  • Det här är ett led i mobbningen av mig och tanken är att de ska knäcka mig, säger Lena Heed Sandlund

Vårdaren Lena Heed Sandlund drack vin tillsammans med boende i den gruppbostad hon arbetar vid i påsk förra året. Den skålen ledde till att hon fick en varning av socialchefen ett halvår senare.
– Det är uppenbart att kommunen vill försöka göra sig av med en obekväm arbetstagare, säger hennes advokat Anders Grahn.

Annons

Lena Heed Sandlund vägrade att godta den skriftliga varningen som socialchefen Gunnel Gyllander delade ut den 17 november 2011. Gunnel Gyllander slog fast att Lena Heed Sandlund druckit alkohol (vin) under arbetstid.

"Vi vill i detta sammanhang klargöra att brott mot anställningsavtalet ytterst kan leda till uppsägning eller avsked enligt lagen om anställningsskydd", klargjorde Gunnel Gyllander.

Lena Heed Sandlund medger att hon druckit alkohol vid tillfället, då kring påsken, invigdes en grill vid gruppbostaden. Hon ska ha delat en halv flaska vin med fem andra personer och fått i sig cirka sex centiliter vin, hon kände sig inte påverkad.

Nu har Lena Heed Sandlund stämt Mora kommun i Mora tingsrätt. Via sin advokat kräver hon att den disciplinära påföljden ska undanröjas. Hon begär också ett skadestånd på 50 000 kronor.

– Jag vet att jag har alldeles rent mjöl i påsen när det gäller mitt jobb. Men jag har varit alldeles för tuff i mitt uppdrag som politiker för Morapartiet. Det här är ett led i mobbningen av mig och tanken är att de ska knäcka mig, säger Lena Heed Sandlund.

Hon har arbetat inom Mora kommuns särskilda omsorger sedan 1979, både som arbetsledare, enhetschef och nu vårdare.

– Jag trivs fantastiskt bra på arbetsplatsen och med mina arbetskamrater. Men jag har väl ansetts för obekväm av arbetsgivaren.

Hon tycker det är märkligt att det dröjde ett halvår mellan "händelsen" och den skriftliga varningen.

Hon tycker det är lika märkligt att alkohol spelat huvudrollen.

– Det är inte förbjudet för de boende att ha alkohol och att dricka alkohol. Det finns inget förbud mot att dricka vin i kommunens alkoholpolicy. Jag har inga missbruksproblem och har själv bekostat en screening av levervärdena, som är perfekta. Jag är förbannad och vill få upprättelse.

Hon tycker att kommunens företrädare har agerat nonchalant. Anders Grahn berättar att han försökt få till överläggningar med kommunen, men alla förfrågningar har avvisats.

– Jag tror Mora kommun har agerat fel här, säger Anders Grahn.

Gunnel Gyllander vill inte lämna någon kommentar till tidningen.

– Jag har bara ett svar och det är att vi har ansett det hon gjort vara skäl att tilldela varning. Den här frågan har förts högre upp i kommunledningen.

– Kommunkansliet har fått uppdraget att utreda frågan, bekräftar kommundirektör Tord Karlsson.

Mer läsning

Annons