Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hittade ringen efter 16 år – på en morot

/
  • Ola och Lena Påhlsson med Lenas vigselring som varit borta sedan 1995.
  • – Allt som inte är stulet brukar komma fram, säger Lena om vigselringen som försvann för 16 år sedan.

Lena och Ola Påhlsson i Långlet kan se tillbaka på 2011 som ett år med en mycket speciell händelse. Den 16 oktober hittade Lena nämligen sin vigselring som varit borta i 16 år, ringen satt på en morot.

Annons

Lena höll på att ta upp de sista morötterna som hon och Ola odlar i lådor ute på gården. Då Lena drog upp en morot som var så liten att hon tänkte slänga den i skräphögen fick hon se ringen.

– Jag fattade inte på en gång vad det var men sedan skrek jag så att dottern Anna trodde att någonting allvarligt hänt.

Lena berättar att hon tappade ringen i samband med julbaket 1995. Hon hade tagit av sig ringen och lagt den på en bänk medan hon bakade. Då hon skulle sätta på sig ringen igen var den borta. Hur hon än letade kunde hon inte hitta ringen.

– Vi trodde att den ramlat ner i någon springa. Då Ola och Lena byggde om köket tänkte de att de kanske skulle hitta ringen. De letade till och med i trossbotten, men ringen var borta.

Nu tror Lena och Ola att ringen förmodligen föll ner i vasken och där följde den med skal till antingen komposten eller fåren.

– Vi odlar morötterna i lådor fyllda med kompost och fårgödsel.

Lena som är från Selja och Ola som växte upp i Älvdalen träffades på dans i Evertsberg 1973. Men då hade Lena redan spanat in Ola på skolbussen.

– Det var den 29 september och Flamingokvintetten spelade, berättar Ola om den kvällen. Sedan dess har de hållit ihop. 1978 blev det förlovning och så gifte de sig 1984.

Vigselringen som består av vitt guld och sju små diamanter har Lena själv designat.

– Det sägs att allt som inte är stulet brukar komma fram. Lena är jätteglad åt att hon fick igen ringen, men hon har inte burit den på ringfingret än, ringen är för liten så den måste göras lite större så att hon kan trä den på det finger som den en gång var avsedd för.

– Nu förvaras den på ett tryggt ställe, säger Lena.

Moroten då, vad hände med den?

– Vi sparade den ett tag men så åt några möss upp den, förklarar Lena och Ola.

Mer läsning

Annons