Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemtjänsten spräcker budget

Brist på platser för skröpliga äldre gör att hemtjänsten spräcker sin budget ordentligt i år.
Under årets första elva månader kostade hemtjänsten 2,2 miljoner kronor mer än kommunen budgeterad.

Annons

Hemtjänsten får helt enkelt lägga ner betydligt fler arbetstimmar för att hjälpa alla de äldre som inte får plats e äldreboende.

Mellan vecka nio och 49 i år har antalet hemtjänsttimmar ökat med 8 400.

Detta trots att det effektiviseringsprogram som år i gång ger goda resultat. Nu är personalen i snitt 71,9 procent av sin arbetstid hos den som får hjälp eller på resa till honom/henne. Det är en ordentlig ökning från tidigare 68,1. Resten av arbetstiden går åt till planering, sammanträden med mera.

– Vi kan nog inte komma så värst mycket längre. Men det allvarliga är att den effektivisering vi lyckats med mer än ätits upp av det ökande behovet eftersom äldreboendet har sådan platsbrist, säger socialnämndens ordförande Bernt Persson.

Försörjningsstödet, tidigare kallat socialhjälp, drar visserligen också över budget, men håller sig relativt stabilt. Det visar till och med en liten nedåtgående trend. I Mars betalades drygt en miljon kronor ut i försörjningsstöd. Senaste månande låg utbetalningen på cirka 730 000 kronor.

Under årets första elva månader kostade försörjningsstödet drygt tre miljonerkronor mer än man trodde när budgeten antogs.

För hela året räknar socialförvaltningen med att göra av med 3,5 miljoner kronor mer än kommunen ursprungliga ursprungligen tänkt sig.

Mer läsning

Annons