Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans-Olof besegrade cancern

/

Annons

Han är en kraftfull man i sina bästa år och har nästan aldrig varit riktigt sjuk. Han har också alltid försökt hålla sig i fysisk form.

– Och jag hade framförallt inte känt minsta tecken på att jag skulle ha några problem med prostatan.

Vårvintern 2005 gjorde han ett rutinmässigt hälsoprov, där också ett PSA-prov ingick.

Vi den här tiden hade Hans-Olof och Mora Parken inlett ett samarbete med Vasaloppssegraren Staffan Larsson i syfte att marknadsföra anläggningen för tränande Vasaloppsåkare. Hans-Olof planerade att åka något av loppen under Vasaloppsveckan 2006. Han mådde bra och tränade.

PSA-provet, visade förhöjda värden. Hans-Olof fick en remiss till urologen i Falun. Där togs vävnadsprover direkt från prostatan. Några dagar senare åkte han till Falun för att få svaret på biopsiprovet.

– Jag glömmer aldrig den dagen, det regnade, blåste och var ruskväder. Jag tänkte i bilen på väg till

Falun "det här kommer att gå åt helvete, jag kommer att få ett besked jag inte vill ha".

Han anmälde sig i receptionen och blev placerad i ett mottagningsrum av en sköterska.

– På väggen satt en stor färgaffisch på prostatan, en säng och två stolar. Pulsen blev allt högre och jag väntade på beskedet.

Hans-Olof fick det besked han fruktat. Fem av åtta biopsier visade på cancer. Den satt på båda sidor av prostatan.

– Tiden stod still. Jag fick olika lugnande besked som gick in genom ena örat och ut genom det andra. Läkaren berättade om olika behandlingsformer och jag fick en broschyr med mig hem.

Han läste på och hade kontakter med läkare. Det fick bli operation, även om han tvekade en stund och kände sig vankelmodig, bland annat med tanke på biverkningar som impotens och inkontinens. Han fick kontakt med en professor med cirka hundra prostataoperationer bakom sig och fick förtroende för denne. 25 januari 2006 skulle det bli operation.

– Det var ganska långt fram i tid, så jag började förstå att jag inte var sjuk, utan att operationen var till för att jag inte skulle bli sjuk. Jag började så smått att komma på fötter igen, och jag valde under hela tiden att vara helt öppen mot min personal, anhöriga och kompisar. De kände att det var okej att fråga och det gjorde situationen lättare för alla.

Operationen genomfördes utan komplikationer. Hans-Olof fick ligga på sjukhuset i fem dagar, efter 14 dagar var det dags att ta ut katetern. Läkningen gick bra. Han var sjukskriven i sex veckor.

I mars 2006 var han tillbaka på jobbet i Mora Parken och det fungerade bra. Men när han skulle ta upp joggandet igen kom en kalldusch.

– Jag orkade springa 500 meter, sen var det stopp. Operation och konvalecens hade tagit all fysik.och det mesta av ens krafter.

Så småningom kom kondisen tillbaka. Nu planerar Hans-Olof för en start i Kortvasan 23 februari (han har startnummer 1766).

– Nu är cancern definitivt besegrad. Jag är tillbaka där jag var innan sjukdomen. När jag

passerar målet på fredag har jag satt punkt för min cancer.

Prostatacancer är delvis ärftligt. Hans-Olofs far har det. Han undrar hur det ska få för de tre sönerna.

– De bör göra PSA-prov i 40-årsåldern. Mitt råd till alla män över 40 är att ta PSA-prov i förebyggande syfte.

Hans-Olof berömmer den vård han fått av både läkare och sköterskor.

– Jag kände en enorm tacksamhet mot den personal jag mötte under tiden iFalun.

Cancersjukvården är, enligt min erfarenhet, helt fantastisk.

Mer läsning

Annons