Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grönlands ljus lyser upp Mora

/

Annons

Sommaren 2001 fick hon ett konststipendium och kunde vistas på den stora istäckta ön under några veckor. På Historiska museet i Stockholm hade hon förförts av små urjordiska och trolska hantverk, topiljack-föremål, som var tillverkade på Grönland.

– Då väcktes en dröm att få åka till Grönland och 2001 gick den i uppfyllelse.

Kring staden Nuuk på södra delen av ön fångade Keathy in sina intryck visa vandringar, båtfärder, flygturer och fågelperspektiv från helikopter under tre sommarveckor. Sedan dess har hon arbetat fram sina motiv på textilduk med måleri i bland annat akrylbaserad färg samt i emalj. Keathy bor både på Åland och i Stockholm.

– På Åland arbetar jag fram skisser och sedan slutför jag motiven i en kollektiv atelje i Stockholm.

Hon har ställt ut Grönlandsmotiv både på Åland och i Stockholm. Nya motiv skapas i en ständigt kreativ ström med inspiration från den färgstarka Grönlandsresan och i Mora visas flera nya skapelser
– Bland annat tolkar jag den festklädsel den grönländska befolkningen bär. Den är helt och hållet från djurvärden.

Som exempel nämner Keathy en tröja till mannen hämtats från 20 ejderfåglar med fjädrarna in på huden och skinnet utåt. Skinnet från en isbjörn räcker till ett par byxor. Pärlborderierna utanpå tröjan skissar befolkningen själva fram och sedan köps pärlorna in från Frankrike och Italien.

Anledningen till att Keathy ställer ut i Mora är att hon deltagit i två utställningar tidigare på dalaorten. Nu är det första gången hon har en egen utställning i Mora med vernissage på torsdag.

Nästa sommar avslutar hon sin Grönlandssvit med en utställning i Malung på Galleri Grönland.

Mer läsning

Annons