Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gesunda storsatsar på utförscykling

/
  • 4-cross. Anders Jonell, Gesundaberget AB:s nya vd, diskuterar 4-cross-banans utformning med amerikanen och banbyggaren Justin Hawxhurst.  Foto: Dan Havemose
  • Freeride-bana. Per Danielsson, Gesunda, David Rimmel, Storbritannien, Andreas Solin, Gesunda och John Roche, Irland, arbetar med att färdigställa Freeride-banan i Gesunda.  Foto: Dan Havemose

Annons

Med investerarna Ulrich John och Stefan Engström bakom sig gör nu Gesundaberget AB en satsning för att bli en skid- och fritidsanläggning att räkna med.

Byggnationen av 16 lägenheter, som redan sålts, pågår. Framöver är planen att fler än 16 lägenheter ska byggas till årligen i etapper. Samtidigt bygger internationell personal, med stor erfarenhet på området, en 4-cross- och freeride-bana för svenska cykelentusiaster.

- Vi bygger så att banan ska gå att använda av skidåkare på vintern också. Här i 4-crossbanan kommer vi att ha ski boardercross på vintern, säger Anders Jonell.

Nästa år ska satsningen för att bli en nordisk mountainbike-metropol fortsätta, genom byggnation av en slopestyle-bana, där cyklister kan göra trick och hopp.

Anders Jonells plan är att successivt bygga ut och förnya anläggningen vid Gesundaberget. Antalet snökanoner kommer att utökas med 60 till 70 procent i vinter, Wärdshuset ska renoveras de närmaste åren och en ny krögare kommer att anlitas innan vintersäsongen drar igång. På längre sikt hoppas Anders Jonell på 300 nya lägenheter intill backen och högkvalitativa skid- och cykelmöjligheter.

- Vi säljer först och bygger sen för att hålla riskerna nere och göra det hållbart ekonomiskt. Det är bra både för oss och köparna på sikt.

Anders Jonell är noga med att de förändringar och tillbyggnader som sker ska vara av hög kvalitet.

- Sådant här boende hittar du nästan ingenstans i fjällvärlden. Det finns hotell men få bra lägenheter. Här finns öppen spis, bastu, flat screen-tv och ekgolv. Det är hög nivå precis som med cykelbanan. Det är ett långsiktigt projekt för framtiden, säger han.

Anders Jonell bor fortfarande kvar i Stockholm men skulle själv inte ha någonting emot att flytta tillbaka till Dalarna, där han är uppvuxen. Men än så länge överväger fördelarna med att finnas nära media och kunder i Mälarregionen.

- Där finns nischad media inom skidåkning och cykling. Det är viktigt för oss att ha bra samarbete med intresserade där och sen satsa på lokala snowboardklubben och cyklisterna här också. Vi får se om det blir en flytt, jag är inte ensam att bestämma det där, säger han.

Anders Jonell har en bakgrund som marknadsansvarig på Svenska skidförbundet och sport- och eventansvarig för Red Bull Sverige. Han har tävlat för landslaget i puckelpist, bland annat i OS i Lillehammer 1994. När han valde att tacka ja till vd-jobbet var det Gesundabergets backe och läge som fällde avgörandet.

- Det finns en enorm potential här både sommar och vinter. Framförallt för att det ligger där det ligger. Det är otroligt vackra omgivningar och landskapet är som skulpterat för att göra något extremt bra av det, säger Anders Jonell.

Mer läsning

Annons