Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från sopor till kärlek

/
  • Volontär. Det har varit en torr sommar nere i Spanien och brunnen på SOS hundcenter har därför sinat. Volontären Hannah Palm, som jobbar permanent hos SOS, hjälpte till att samla in vattenpengar på Solleröträffen.  Foto: Jeanette Lundbeck
  • Hjälplös. Många av gatuhundarna som kommer till SOS hundgård i Spanien är mycket vanvårdade och utmärglade. Canela på bilden är ett exempel. Efter en tid hos SOS, kunde hon adopteras av en familj i Belgien. På SOS hemsida: www.sos-animals.se går det att läsa om fler hundar som räddats från gatan.  Foto: www.sos-animals.se 
  • Mattes älskling. Maria och Gustav Mårtensson från Mora, adopterade hunden Elmo för tre veckor sedan. – Vi har fått en spansk guldklimp, jag kan verkligen rekommendera andra att adoptera, säger Maria Mårtensson.  Foto: Jeanette Lundbeck
  • Hej här kommer kort på två stora fiskar som Marcus Karlsson 12 år från malungsfors drog upp i helgen (1/8 - 09) när vi var ute och fiskade . Abborren väger 1620 gram och gäddan 10,75 kg ,dom fångades när vi trollingfiskade i en sjö i lima fiskevårdsområde.
  • Livskamrat. Hunden Tova hittades under klubbhuset på en golfbana. Sedan fyra år bor hon i Älvdalen med sin matte Lina Eriksson.  Foto: Jeanette Lundbeck
  • Eldsjäl. Kim Haliwell har vigt sitt liv åt att rädda hemlösa hundar i Spanien. Under träffen på Sollerön mötte hon sin gamla vän Martha, som numera bor hos familjen Andersson i Gävle.  Foto: Jeanette Lundbeck
  • Ny familjemedlem. Tommy Hysing och Sara Hansson från Leksand, fick sin hund Pepe för en månad sedan. Han har redan hunnit blivit en självklar del av familjen.  Foto: Jeanette Lundbeck

Annons

Kim Haliwell är vad som kallas en äkta eldsjäl. Under drygt tio års tid har hon arbetat hårt med att försöka rädda herrelösa hundar på den spanska solkusten. Kim kommer ursprungligen från England, men har bott i spanien sedan många år tillbaka. Innan Kim startade organisationen SOS jobbade hon inom turism, men en dag stod hon bara inte ut med att se alla vanvårdade och hemlösa hundar på gatorna i Fuengirola.

- Det kom en dag när jag inte längre kunde gå förbi de här hjälplösa hundarna, berättar Kim Haliwell, grundare av SOS adoptionscenter.

- Jag tog först hand om två tikar, den ena bodde i en cementblandare med sina små valpar, då hon hittades, fortsätter hon.

Kort därpå började hundarna strömma in till Kim och ganska snart blev lägenheten för liten för både barn och hundar. Kims make som arbetar inom byggbranschen, löste problemet genom att köpa ett stycke mark utanför staden. Där byggde de ett hem stort nog för alla som behövde tak över huvudet.

- I början satte vi en gräns vid max 70 hundar, men det gick inte att säga nej när det kom ännu fler, säger Kim Haliwell.

I dag har SOS 250 hundar, men även 30 katter och två hästar. SOS verksamhet drivs helt av volontärarbete och donationer och mycket av hjälpen kommer från Sverige. Nästan 90 % av hundarna som adopteras bort kommer också till svenska hem. Och under senare år har ett drygt fyrtiotal vovvar kommit till familjer i Moratrakten.

Under sommaren har Kim Haliwell och SOS rest runt i Sverige för att anordna träffar för dem som adopterat hundar. Totalt gör de fyra stopp under en knapp vecka och i tisdags besökte de en äng på Sollerön. Cirka 25 hundägare från hela Dalarna var på plats för att utbyta erfarenheter och fika i gröngräset. Hundarna sprang runt och lekte och det var svårt att föreställa sig vilket fruktansvärt liv de flesta av dem haft tidigare. Vissa av dem har misshandlats och lämnats att dö av sina tidigare ägare, andra föddes till ett liv på gatan.

- Det är när jag ser dem så här friska och lyckliga, som jag orkar fortsätta mitt arbete, säger Kim Haliwell.

En av hundarna på träffen var blandrasen Elmo, han hade kommit till Mora för tre veckor sedan. Elmos matte, Maria Mårtensson, berättar att hon var mycket nervös innan adoptionen.

- Det var nästan som att vänta sitt första barn igen, man visste ju inte hur något skulle bli, säger Maria Mårtensson.

- Men jag kan tacka SOS och Kim, som gjort ett så bra grundjobb. Elmo är helt fantastisk! Han är social, tillgiven och dessutom helt rumsren, fortsätter hon.

Även Elmos husse Gustav Mårtensson är mycket nöjd med adoptionen.

- Vi har fått mer för pengarna kan man säga. En renrasig hund kostar ungefär 10 000-14 000 kronor. Elmo kostade 4 500 kronor och då har man dessutom gjort nytta och kunnat hjälpa någon, säger Gustav Mårtensson.

- Jag tror att en blandras håller sig friskare i längden också, tillägger han.

Gustav Mårtenssson tycker att resebolag och andra aktörer inom turistnäringen borde ställa krav på länder som Spanien, Italien och Grekland, där det finns många gatuhundar som lever i misär.

- De här länderna är beroende av turismen och de borde helt enkelt nobbas om de låter djuren plågas som de gör, menar Gustav Mårtensson.

- Ingen vill väl åka på semester och se en massa skadade, utsvultna hundar? , avslutar han.

Mer läsning

Annons