Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förtrollad av Tomteland

/
  • Sagofén Alice Boogh, 4 år, och lillasyster Tuva, 3, som häxa på besök från Aspås i Jämtland.  Foto: Karolina Lundgren
  • God Jul. Adios amigos.  Foto: Karolina Lundgren
  • Sagofén Alice Boogh, 4 år, och lillasyster Tuva, 3, som häxa på besök från Aspås i Jämtland.  Foto: Karolina Lundgren
  • Blyg. Familjen Saarla/Norrena har varit i Trollhuset. Mattias, 2, var nöjd över tomten han fått. Storebror Tobias snart 5, ville inte vara med på bild och gömmer sig bakom mamma.  Foto: Karolina Lundgren
  • Nyfiken. Skogsälvan är nyfiken på barnen, men är lite rädd av sig.  Foto: Karolina Lundgren
  • Hysch. Trollbarnen sover.  Foto: Karolina Lundgren
  • Spänning. Trollbundna barn på trollsafari.  Foto: Karolina Lundgren

Annons

Häxcertifikat och trolldiplom delas dagligen ut på Tomteland, som under sommaren har öppet varje dag. Stället är som mest populärt för barn mellan tre och nio. När Tomteland öppnade för 23 år sedan var det enbart Tomtens hemvist. Ungefär tio år senare togs andra väsen och figurer in. Idag finns allt från sagovärlden där. Efter alla Harry Potter-böcker och Sagan om ringen-filmerna har nordisk mytologi som älvor, troll och sagoféer fått ett uppsving igen.

Camilla Collett är VD på Tomteland sen snart fem år tillbaka. Hon tycker att det bästa med attraktionen är det unika i att så gott som allting är i fullskaliga proportioner.

- Temaparker världen över bygger i småskaliga kulisser. Denna typ av aktivitet med levande figurer i fullskalig sagovärld finns knappt, säger Camilla.

Hon berättar att sagofigurerna har blivit noga utvalda efter skådespelartalang och att folk från trakterna premieras. Det finns både amatörskådespelare och professionella. Förutom de redan nämnda figurerna kan besökaren möta Huldran, draken, prinsessan, snömonstret som också gillar sommaren, Drottningen av Vinter och många fler.

Från november till och med januari är det Tomten som är i fokus och många andra väsen får vila. Året runt tillverkas julklappar i tomteverkstaden som besökaren kan se och runt jul är det extra mycket tomtar och pepparkaksgummor.

- Jag måste ha en skruv lös, men jag älskar fortfarande att julpynta, trots att jag jobbar intensivt i Tomteland kring jul, säger Camilla.

Familjen Saarela/ Norrena från Stockholm besökte Tomteland efter en veckas semester i Sälen. Sönerna Mattias två år och Tobias, snart fem år var också med. Tobias blev enligt pappa förtrollad av alla tomtar och troll som dök upp överallt.

- Vi kommer definitivt att åka tillbaka någon gång runt jul. Tobias älskar tomtar, säger pappa Mika.

För de som inte vill umgås med lustiga väsen kan de fiska ädelfisk, bada, leka i klätterställningarna eller bara äta goda pannkakor. Camilla önskar att alla som lämnar stället ska gå ut med en härlig känsla i kroppen av magi, spänning och mycket roligt - oavsett ålder.

- Många vuxna berättar för mig när de lämnar stället att de känner sig som barn på nytt, säger Camilla och påpekar att det är just så det ska vara.

Fakta:

Antal besökare per år: 50 000

Huvudattraktion: Helheten

Entré per person: Under högsäsong. Från tre år - 145 kronor. Familj - 525 kronor. Senior - 70 kronor. Grupp på minst 15 personer - 120 kronor per person. Med Dalakort - hela familjen 100 kronor per person.

Omsättning: 9 till 10 miljoner kronor.

Framtidsplaner: Massor! Under en treårsperiod ska sagovärlden byggas ut med fler hus, bland annat Häxans lustiga hus. Trollens rike och en äventyrsstig ska bli klar.

Mer läsning

Annons