Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första kvinnliga kyrkoherden välkomnad

/
  • Nya kyrkoherden Karin Egebjär i kyrkan. Bakom henne kommer domprosten Ola Söderberg, kontraktsprosten Anna Björk och biskopen Thomas Söderberg.
  • – Jag är glad att ni fått Karin Egebjär till kyrkoherde i Mora, sa biskopen Thomas Söderberg.

I söndags hälsades Karin Egebjär välkommen som ny kyrkoherde i Mora. Hon är församlingens första kvinnliga kyrkoherde men inte den enda kvinnliga prästen. Här finns redan Lena Budh, Heléna Frisk och skolprästen Karolina Pernling, men också en manlig präst, Jan Segerstedt.

Annons

Högmässan med kyrkoherdemottagningen hölls i kyrkan där biskopen Thomas Söderberg påminde Karin om att kyrkoherden som andlig ledare ska hjälpa människor att växa. Söderberg talade om samtalets betydelse och han förklarade att det är ett spännande och fantastiskt uppdrag att vara kyrkoherde.

– Tappa inte modet, sa han.

– Att inte vara rädd och ängslas är lättare sagt än gjort, konstaterade Karin i sin predikan. Hon talade om Maria, advent och julen.

– Våra nära och kära behöver vår närvaro. Under julen blir ensamheten understumdom svårare än vanligt.

Karin Egebjär har erfarenheten som kyrkoherde i Södertörns församling med sig. Därifrån kom flera av hennes vänner för att vara med på mottagningen i kyrkan. En av dem är operasångerskan Ann-Christine Wilund som bjöd på solosång, bland annat Ave Maria.

Efter högmässan bjöd församlingen på ett litet julbord i Andreasgården. Där var det många som hälsade Karin välkommen till Mora.

Kyrkorådets ordförande Lennart Thorslund påminde gästerna om att det varit lite svåra tider men att det nu känns som att det ska gå bra.

– Redan från början kändes det som att vi var två gamla vänner, sa Thorslund om sitt första samtal med Karin Egebjär.

Eva Lena Ekblom som är kyrkopolitiker och representant för Venjan framförde förhoppningen att Karin ska ge hopp till alla församlingsbor så att de inte känner sig bortglömda.

Biskopen sa att han delat Moras bekymmer och glädjeämnen de senaste åren.

– Jag är glad att ni fått Karin som kyrkoherde, förklarade biskop Söderberg.

Mer läsning

Annons