Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första energi- ochklimatplanen i Mora

För första gången har Mora kommun gjort en energi- och klimatplan. I den uttalas att Mora kommun ska gå i frontlinjen "och visa att aktiv energi- och klimatpolitik kan vara en hävstång för långsiktigt hållbar ekonomisk utveckling".

Annons

När det gäller långsiktiga mål sägs i planen att Mora 2050 ska bli "energiintelligent och klimatsmart". Energianvändningen ska vara så effektivt att det bara behövs hälften så mycket energi som i dag.

Den genomsnittliga användningen av energi i byggnader i Mora kommun ska vara 50 procent lägre än 1990, förnybara energikällor används huvudsakligen och fossila bränslen har i stort sett upphört.

Den kommunala organisationen och dess bolag ska vara föregångare i arbetet för uthålliga energi- och transportsystem.

För 2020 är Mora kommuns ambitioner att energianvändningen ska vara 20 procent effektivare jämfört med 2008. "Den genomsnittliga användningen av energi i Mora kommuns byggnader är 25 procent lägre än 1998 och 15 procent lägre än 2009. Hälften ska vara förnybar energi och klimatutsläppen ska minska med 30 procent jämfört med 1990.

Kommunen har redan inlett en del energibesparingar. Bland annat har 5 915 gatubelysningar försetts med energieffektivare armaturer fram till och med 2011.

Statistiken visar en minskad elanvändning i den kommunala belysningen på 44 procent mellan 2008 och 2010.

Mer läsning

Annons