Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folk mera sjuka ifjol

Moraborna liksom folk i norra Dalarna och Siljansområdet blev ordentligt mera sjuk ifjol.
Att många som kastades ut från sjukförsäkringen och efter en tid under utredning och hos arbetsförmedlingen åter fick sjukpenning är en del av förklaringen.

Annons

Försäkringskassan redovisar sedan ifjol det så kallade sjukpenningstalet. Den siffran berättar om antalet frånvarodagen som ersätts med sjukpenning eller rehabiliteringspenning per försäkrad under 12 månader.

Det nya - jämfört med det gamla måttet ohälsotalet - är alltså att de som har sjuk- eller aktivitetsersättning (tidigare sjukpension), alltså är ordentligt inte finns med sjukpenningstalet utan redovisas separat.

För Moras del ökade sjukpenningtalet 2011 till 7,5 från 5,7 året innan. Ökningen är ungefär lika stor för kvinnor och män, men kvinnorna har genomgående högre sjukpenningstal.

Förutom att många av dem som kastades ut ur sjukförsäkringen och alltså återvände eftersom de helt enkelt är för sjuka för at arbeta eller stå till arbetsmarknadens förfogande märks konjunkturläget.

När konjunkturläget är bra får fler som kanske inte är helt friska jobb, övertiden ökar, vilket i sin gör att en del inte orkar med plus att det också blir mera stress och därmed större risk för olycksfall och överansträngning.

Skillnaden mellan kommunerna här i norra länsdelen förklaras av dels hur arbetsmarknaden är sammansatt, dels av åldersfördelningen. Mora har tillexempel förhållandevis mer "kontorsjobb" och en något yngre arbetskraft än till exempel Rättvik.

Mer läsning

Annons