Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folk köade i timmar till Zornunderhållning

/
  • Familjen Brodin där föräldrarna Katarina och Melker kompade sönerna Anton gitarr och Jonas trombon.
  • Sofia Sandén var den centrala rösten i aftonens finalnummer där alla artister med Krackel Kapell framförde en folklig nyårs hälsning.
  • Familjen Brodin där föräldrarna Katarina och Melker kompade sönerna Anton gitarr och Jonas trombon.
  • Sofia Sandén var den centrala rösten i aftonens finalnummer där alla artister med Krackel Kapell framförde en folklig nyårs hälsning.
  • Magiken blev fullständig när trollkarlen Fredrik Eklöv fingerfärdiga händer gav 50 plus publiken glada ansikten.
  • Magiken blev fullständig när trollkarlen Fredrik Eklöv fingerfärdiga händer gav 50 plus publiken glada ansikten.

När sångaren Håkan Hellström uppträde på Gröna Lund i somras övernattade många utanför grindarna redan ett dygn i förväg. Allt för att nå bästa plats närmast scen. Aldrig skulle väl detta scenario kunna hända utanför Zornmuseet? Men i onsdagskväll var det nästan dags. Redan två timmar före den musikaliska underhållningen började folk köa utanför entrén.

Annons

Det var årgång 54 av den traditionella begivenheten. Enligt museichefen Johan Cederlund prövades ett nytt grepp.

– Tidigare har ví samlat upp besökarna innanför entrén och släppt in dem i konsertlokalen cirka kvarten före konsertstart. Nu öppnade vi portarna redan 45 minuter i förväg och det var bara att tåga in. De som kom först fick bästa platserna, berättar Johan Cederlund.

Därav förklaringen till den tidiga köbildningen utanför Zorns konstnärliga mecka, som en dag om året den 28 december förbytts till en musikunderhållning. Första gången var 1958 med Rune Selén som värd. En syssla han behöll i 23 år. Han avlöstes av Dic Aronsson under 22 år. Thomas Strömberg ledde evenemanget under sex år och de senaste fem åren har duon Anna Aronsson och Pontus Selderman varit värdpar.

Normalt väljer publiken noggrant ett konsertbesök efter en förutbestämd manual. Är det adventskonsert ska exempelvis Adams julsång givetvis vara med.

Musikunderhållningen på Zornmuseet är däremot hemlig i förväg. Svaren avslöjas först successivt under kvällens lopp.

– Men det receptet köper publiken. Konserten blir utsåld tämligen omgående, säger Pontus Selderman.

De enda ramarna är att musikerna ska komma från Ovansiljan. Det ska vara en blandning av musikelever, lokala amatörer och riktiga fullbordsproffs.

– Dessutom ska det finnas en knorr som slutkläm så att publiken får något alldeles extra med sig hem.

Årets upplaga var inget undantag. Att en halv meter hög scen lagts in så att artisterna syntes i hela lokalen var ett plus. Att dessutom konsten längs väggarna var verk av Peter Dahl i stället för Zorn, med tanke på en pågående utställning, borgade som vanligt för en skönhetsupplevelse.

Men när därtill den underhållning, som presenterades var utsökt upplagd, så vindlade Dahls fantasirika konst ut i osannolikt vackra illustrationer till Pontus Seldermans och Anna Aronssons inledande Morapolska. Den gav mustighet till familjen Brodin där föräldrarna Katarina och Melker kompade sönerna Anton gitarr och Jonas trombon.

Den gav en intim känsla till Helena Ringvalls sång i bland annat Ave Maria med Bertil Skeris dragspelkomp och Johanna Tysk på fiol.

Magiken blev fullständig när trollkarlen Fredrik Eklöv fingerfärdiga händer gav 50 plus publiken glada ansikten.

Den skapade värdighet när den forne värden Rune Selén, som avled 95 år gammal den 28 oktober i år, hyllades med en duett på näverlur med Anna Aronsson och Melker Brodin innan Sofia Sandéns magiska röst band ihop det folkmusikaliska mönstret resten av kvällen.

Finaltrion var aftonens "all time high" upplevelse. Folkmusikgruppen Krackel Kapell, som spelar egen musik med rötter som är vitt förgrenade i traditionen, men också traditionella låtar i nya och egensinniga arrangemang, gjorde konserten extra minnesvärd. Krackel Kapell består av Johanna Dahl cello & sång, Maria Hultgren fiol samt filharmonikern Mikael Sjögren altfiol & fiol. Alla medlemmarna bor i Stockholm men har sina rötter i Dalarna.

Årets Zornunderhållning var den sista med Pontus Selderman och Anna Aronson som värdar. Efter fem år tycker de båda att det känns lagom att lämna över värdpinnen till någon ny kraft.

Mer läsning

Annons