Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler studier på Vasaloppsåkare

/
  • Fortsatt forskning. Hela 92 % av dem som deltog i den senaste enkäten Vasaloppsåkarnas hälsa svarade ja till en uppföljning, konstaterar Sofia Carlsson.
  • Foto: Lars-Erik Klockar

Annons

– De utgör en unik källa till kunskap om sambandet mellan fysisk aktivitet och hälsa eftersom det är en så stor grupp människor, både män och kvinnor, i alla åldrar som i de flesta fall motionerar regelbundet och där många ägnar sig åt hård och intensiv fysisk aktivitet.

Det berättar Sofia Carlsson, vid Karolinska Institutet som arbetat med att utarbeta enkäten.

Hon uppger att i den senaste enkäten om Vasaloppsåkarnas hälsa besvarade 12 241deltagare enkätsvaren. Till dem frågade gruppen bakom undersökningarna om tillåtelse att fortsätta följa åkarna via olika register över hälsa och sjuklighet.

- Glädjande nog sa hela 92 % av dem som svarade ja till en sådan uppföljning, säger Sofia Carlsson och fortsätter.

- Det gör att vi framöver kommer att kunna fortsätta följa åkarna och bland annat mer i detalj studera vilken betydelse fysisk aktivitet har för enskilda sjukdomar som till exempel cancer, ett område man i dagsläget vet ganska lite om.

Sofia Carlsson konstaterar att med hjälp av den nya informationen som samlades in under hösten kommer utredningsgruppen då också att kunna ta hänsyn till vasaloppsåkarnas livsstil i stort och på så sätt isolera betydelsen av just den fysiska aktiviteten för olika sjukdomar.

Förutom epidemiolog Sofia Carlsson utgörs studiegruppen av forskningsassistent Lisa Olsson och professor Anders Ahlbom, Karolinska institutet, samt epidemiolog Bahman Y Farahmand, Astra Zeneca, och Vasaloppets tävlingsläkare, Ulf Hållmarker utgör teamet.

Mer läsning

Annons