Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finska Maria vann hela baletten

/
  • Kvinnan bakom verket. Juryn samlade Europas främsta balettexpertis och den såg en segrare även i Sirkka-Liisa Forslund. På bilden Tiit Härm, Estland,Madeleine Onne, Sirkka-Liisa, Nils-Åke Häggbom, Claudine Andreo, Frankrike och Örn Gudmundsson, Island.
  • Foto: Janne Eriksson
  • Segerkvartett. Vinnaren Maria Baranova hissas av Janos Frydenlund som delade andrapriset med John Svensson, till vänster. Till höger trean Nikolas Koskivirta.
  • Maria Baranova
  • Seniorvinnare. Elina Miettinen och Sam Vaherlehto, båda från Finland, flankerar Nadezda Antipenko, Estland. Trion fick diplom och behörighet att medverka i Grasse internationella balettävling.
  • Vinnaren. 15-åriga Maria Baranova poserar efter segern i Moras internationella balettävling som gav henne 1 100 euro, en dalatupp och en resa till Grasse i Frankrike.

Annons

Maria Baranova har skolats vid Helsingfors dansinstitut och studerat vidare i Kijanotchka i Kiev, Ukraina. Hon har medverkat i skolans föreställningar, men hade i övrigt inga större meriter att visa upp då hon nu första gången ställde upp i Moras internationella baletttävling.

Maria dansade först Colombines variation ur Harlequinade, följt av variation ur Giselle, första akten.

Sedan samtliga finaldeltagare gjort sina framträdanden sammanträdde juryn för bedömning under en paus där publiken fick tillfälle att rösta fram publikens favorit.

En glatt överraskad Maria Baranova fick både publikens och juryns gillande. Det betyder 1 100 euro i prispengar, plus att hon får åka till den internationella balettävlingen i Grasse i Frankrike.

Andraplatsen delades mellan 17-åriga John Svensson, Sverige och norrmannen Janos Frydenlund, 18 år. John gjorde sitt första framträdande i Mora, medan Janos var här för fjärde gången. I fjol blev han trea och nu får han dela andrapriset på 600 euro med John.

Trea blev finländaren Nikolas Koskivirta som belönades med 400 euro.

Det var även en seniortävling med tre finalister som även de belönades med resa till Frankrike och start i den internationella balettävlingen i Grasse. De tre var Sam Vaherlehto, Finland, Nadezda Antipenko, Estland och Elina Miettinen, Finland.

Det var som sagt 20-årsjubileum och extra festligt. Streetdansarna i Bounce gjorde ett rivigt och medryckande framträdande, innan det var dags för Jurgita Dronina och Olaf Kollmannsperger att ge en sagolik uppvisning ur Romeo och Julia. Jurgita är den blivande stjärnan på Stockholmsoperan och i Moraparken flöt hon fram över golvet.

Efter finalen följde mingelbuffét och det var utlovat underhållning. Den bestod i en uppvisning av Malin Rönnerman, den första danseleven från Mora som gått Kungliga svenska balettskolan. Hon framförde sitt Eurovisionsbidrag.

Sedan sjöng Joaquin Munoz till ackompanjemang av Jan-Erik Sandvik.

Till sist. Hela baletten bygger på Sirkka-Liisa Forslunds initiativ. Det bedyrade inte minst juryns ordförande Nils-Åke Häggbom i sitt hyllningstal till henne. Sirkka-Liisa uppvaktades även av Kerstin Lidström, chef för Kungliga svenska balettskolan, av jurymedlemmen Claudine Andreo, Frankrike, samt av Anders Jörlén, chef för Operans balettklubb.

Mer läsning

Annons