Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farligt plåster vanligt bland missbrukare

/
  • – Polisen har tagit rätt många som använt fentanylplåster de senaste månaderna, förklarar Ove Johansson.

Missbruket av fentanylplåster har uppmärksammats stort i riksmedia sedan flera missbrukare avlidit, bland annat fem personer i Halland.
Men det här missbruket är ingen ny företeelse i Mora. Här vet polisen att missbrukare använt plåstren i fem till sex års tid.

Annons

– Just nu verkar vi ha fler som använder fentanylplåster än vi har haft någon gång tidigare, säger Ove Johansson på polisen i Mora. Så sent som för bara ett par veckor sedan tog polisen hand om en person som de misstänkte var påverkad av fentanyl.

De här plåstren som läkare skriver ut till patienter med mycket svår smärta, exempelvis cancerpatienter, innehåller morfinpreparatet fentanyl som är mycket starkare än heroin.

Fentanylplåstren ska sättas på huden men missbrukarna skär sönder dem i bitar som de vanligtvis lägger på en metallfolie och värmer den undertill varvid de kan dra i sig ångorna.

– Efteråt kan de sätta en liten plåsterbit på huden för att slippa abstinens då drogens verkan börjar avta.

Ove Johansson har fått intrycket att de som börjar använda fentanylplåstren blir fast i missbruket väldigt snabbt. Det är heller ingen billig drog. Ett plåster kan kosta cirka 1 500 kronor.

Då polisen uppmärksammade användningen av fentanylplåster i Mora första gångerna kopplades plåstren till en person som fått dem utskrivna av läkare. Då var inte missbruket av plåstren särskilt uppmärksammat så fentanyl spårades inte i vanliga drogtester, men det gör det numera.

Fentanylplåster är en produkt som skrivs ut på recept, ofta med varumärket Durogesic.

Ove Johansson kan konstatera att missbrukarna lyckas få tag på de här plåstren på en illegal marknad.

– Våra missbrukare är som apotekare. De lär sig hur olika medel fungerar. Det finns information på nätet och så är de otroligt duktiga på att bluffa sig fram, säger Ove Johansson.

De som påverkas av fetanyl blir lugna och avtrubbade.

– Fetanylplåstren verkar vara drog nummer ett bland många missbrukare just nu. Det är väldigt alarmerande, tycker Ove Johansson.

Mer läsning

Annons